Οκτώβριος 2022

ΦΙΛΑΙΟΣ News #1

EDITORIAL

Αγαπητά Μέλη, αγαπητές φίλες και φίλοι της ΦΙΛΑΙΟΣ,

Το Σωματείο μας, στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας, ξεκινά σήμερα μια νέα πλατφόρμα επικοινωνίας μαζί σας. Τα ΦΙΛΑΙΟΣ NEWS. Ελπίζω ότι θα βρείτε ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία και θα την αγκαλιάσετε με την συμμετοχή σας.

Η ΦΙΛΑΙΟΣ με μια σχεδόν εικοσιπενταετή παρουσία στον χώρο της ελιάς και του ελαιολάδου, αποτελεί ένα forum φυσικών προσώπων, των οποίων ο κοινός τόπος είναι η αγάπη τους για το δένδρο της ελιάς και των προϊόντων της. Σε αυτό το πλαίσιο η ΦΙΛΑΙΟΣ εκφράζει μια ανεξάρτητη από εμπορικές, συντεχνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες άποψη, έχοντας ως στόχο της την προαγωγή, ενημέρωση και στήριξη του τομέα της ελαιοκομίας. Για τους λόγους αυτούς, πιστεύω ότι είναι ο ιδανικός χώρος για την ελεύθερη έκφραση, αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά και ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με το δέον γενέσθαι για την προαγωγή της ελιάς και του ελαιολάδου.

Όλοι συμφωνούμε ότι είναι το εθνικό μας προϊόν, παρόλα αυτά, η ελιά και το ελαιόλαδο δεν είχαν και εξακολουθούν να μην έχουν την πορεία που όλοι θα επιθυμούσαμε, σε σχέση με τις άλλες παραγωγούς χώρες, τόσο όσον αφορά την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας, την εμπορική τους επιτυχία, την βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την αντιμετώπισή τους από τον καταναλωτή.

Θα ήθελα λοιπόν να σας καλέσω να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή, με την δική σας ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα της ΦΙΛΑΙΟΣ. Σας περιμένουμε.

 

Γρηγόρης Αντωνιάδης

Πρόεδρος Δ.Σ. ΦΙΛΑΙΟΣ

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΝΕΑ

Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ Η ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΩΝ ΩΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η ΕΛΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΤΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ 2050

Η ΓΝΩΡΙΜΗ ΕΛΙΑ, ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΤΟ 2021 Η ΑΞΙΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΤΟ OLIVIDEO TΟΥ ΜΗΝΑ

ΝΕΑ των ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ

ΡΕΝΙΕΡΗΣ ΙΚΕ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Α’ ΚΑΙ Β’ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Οκτ 3, 2022

Πιστοποίηση για τα επίπεδα Α’ και Β’ εξασφάλισε το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρίας «Ρενιέρης ΙΚΕ», στις διεργαστηριακές δοκιμές του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου, στις οποίες συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά.

Το χημείο βρίσκεται, αντίστοιχα, σε διαδικασία αξιολόγησης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025:2017. Με αυτό πιστοποιείται η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και η αξιοπιστία των αναλύσεων, ώστε να διασφαλίζεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο η ποιότητα του τελικού προϊόντος που φτάνει στον καταναλωτή.

ΝΕΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ OLIVARTIA

Οκτ 3, 2022

Σε νέες γραμμές εμφιάλωσης για την ανάπτυξη νέων κωδικών προϊόντων, επενδύει η OLIVARTIA, μέλος του ομίλου GEFSINUS, στις νέες εγκαταστάσεις της, στα Καπαριανά Μοιρών, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις και των πιο απαιτητικών αγορών. Η εταιρία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και αυτό επιβεβαιώνεται από τη σημαντική εξαγωγική δραστηριότητά της, με το 35% του τζίρου να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές. Η επιτυχημένη αναπτυξιακή στρατηγική της αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα του 2021, με τη συνολική ανάπτυξη να αγγίζει το +60%.

ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ με τη NUTRIA!

Οκτ 3, 2022

Η NUTRIA, έδωσε και φέτος το «παρόν» στο θεσμό του Greece Race for the Cure®, στις 2 Οκτωβρίου 2022, με σκοπό να μεταδώσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το μήνυμα του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού»! 

Με τον τρόπο αυτό υπενθυμίζει το σημαντικό ρόλο που κατέχει στην καλή υγεία, τόσο η μεσογειακή διατροφή, όσο και η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Δείγματα Ιωνίς Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Κορωνέικη Ποικιλία υπήρχαν στα race kits των συμμετεχόντων, μαζί με πληροφοριακό υλικό.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ BLÄUEL

Οκτ 3, 2022

Σε σημαντική επέκταση του εργοστασίου της προχωρά η εταιρία Bläuel.  Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2023. Πρόκειται για ένα νέο κτήριο, 2.780 τετραγωνικών, που θα φιλοξενήσει νέες παραγωγικές γραμμές και εξοπλισμό, τα οποία θα βελτιώσουν και θα αυξήσουν σημαντικά τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρίας. Παράλληλα θα αναβαθμισθεί η λειτουργικότητα και η αισθητική των χώρων, δημιουργώντας ένα ευχάριστο και μοντέρνο περιβάλλον εργασίας. Ο νέος χώρος θα είναι επισκέψιμος, επενδύοντας στην διαφάνεια, γεγονός πολύ σημαντικό, το οποίο συνάδει με τις αξίες και την κουλτούρα της εταιρίας.

OLIVE TIPS

Olive Tip 1

Το ελαιόλαδο πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρό και δροσερό μέρος (10C-18C) γιατί η υγρασία υποβαθμίζει την ποιότητά του. Η επαφή με τον ήλιο και τη ζέστη αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του.

Olive Tip 2

Όσο πιο χαμηλή είναι η οξύτητα τόσο πιο υψηλή είναι η ποιότητα και η θρεπτική αξία του ελαιολάδου.

Olive Tip 3

Η συσκευασία του πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον και ασφαλής για το προϊόν. Οι κοινοτικοί κανονισμοί επιτρέπουν τις φιάλες από υλικό ΡΕΤ – πλαστικό κατάλληλο για τρόφιμα -, το γυαλί και τα λευκοσιδηρά δοχεία χωρητικότητας έως 5 λίτρων.

-η σκέψη του μήνα-

Αγουρέλαιο ή πρωτόλαδο: Το ελαιόλαδο της πρώτης σοδειάς. Στην Αρχαία Ελλάδα έφερε την ονομασία ωμοτριβές ή ομφάκιο, το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό για πολλές παθήσεις. Ο Ιπποκράτης το θεωρούσε ευεργετικό για περισσότερες από 60 ασθένειες.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Την πρώτη Ομάδα Γευσιγνωστών, στην οποία θα συμμετέχουν άτομα με οπτική αναπηρία δημιουργεί στην Ελλάδα η Λέσχη  Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Α’ Αντιπροέδρου της ΦΙΛΑΙΟΣ, Βασίλη Καμβύση, χημικού, ελαιοποιού και κορυφαίου πιστοποιημένου γευσιγνώστη ελαιολάδου με συμμετοχές σε Ομάδες Γευσιγνωσίας σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Η ΦΙΛΑΙΟΣ προσφέρει στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών τη διοργάνωση των απαιτούμενων εκπαιδευτικών σεμιναρίων, προκειμένου μέσα από αυτά να αναδειχθούν όσα Μέλη του Συνδέσμου διαθέτουν τις ιδιαίτερες ικανότητες για να ενταχθούν στη γευσιγνωστική ομάδα και αναλαμβάνει πλήρως την επαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση των ενδιαφερομένων.

Ο Πρόεδρος του ΠΣΤ κος Δημήτρης Σηφάκης, σε δήλωσή του χαρακτήρισε ως καινοτόμα την πρωτοβουλία της ΦΙΛΑΙΟΣ και τόνισε ότι έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τον Σύλλογο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πρόσθεσε να ανοίγονται νέοι επαγγελματικοί δρόμοι για τα Μέλη μας και μάλιστα σε έναν τόσο ενδιαφέρον και δημιουργικό τομέα, όπως αυτός της γευσιγνωσίας ελαιολάδου.

«Μια πρωτοποριακή συνεργασία όπως αυτή με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών» δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ Γρηγόρης Αντωνιάδης «φέρνει τη Λέσχη μας πιο κοντά στην πραγμάτωση του οράματός της να κάνουμε το Ελληνικό ελαιόλαδο κτήμα όλων.  Είμαστε πολύ περήφανοι για την ευόδωση της πρωτοβουλίας μας αυτής και απόλυτα σίγουροι για την επιτυχία της».

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό έχουν αποδείξει ότι σε σύγκριση με τα πάνελ γευσιγνωσίας που αποτελούνται από ανθρώπους με λειτουργικές και τις πέντε αισθήσεις, στα άτομα με οπτική αναπηρία οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης είναι καλύτερα ανεπτυγμένες, η οσφρητική τους μνήμη είναι πολύ πιο πλούσια και οι περιγραφές τους για τα προφίλ γεύσης είναι πολύ λεπτομερείς.

Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ Δ.Σ.Ε./COI

(English)

IOC EXPERT MEETING ON THE ORGANOLEPTIC ASSESSMENT OF VIRGIN OLIVE OILS

Οκτ 3, 2022

On 20 and 21 September 2022, the Standardisation and Research Unit held a videoconference for 40 experts on the organoleptic assessment of virgin olive oils, the majority of whom were panel leaders from around the world.

QUALITY MANAGEMENT GUIDES

Οκτ 3, 2022

Another prominent feature of IOC action is the development of recommended joint guides for the quality control of the olive oil industry (olive mills, refineries, packing plants and olive-pomace oil extraction plants) and the table olive industry.

Consumer behaviour study in Spain

Οκτ 3, 2022

n 2020, a study on consumer behaviour was launched to analyse the consumption of olive oil in member countries, which has undergone significant changes in volume and by groups of countries in recent years.

The survey shows that changes in eating habits (63%), especially in younger generations, rising prices (27%) and falling incomes (17%) were behind the reduction in olive oil consumption. 

Sentiment analysis of olive oil

Οκτ 3, 2022

The IOC has analysed 10 000 English-language tweets that include the words ‘olive oil’. They found that the sentiment and emotional state behind the text was generally positive, confident and happy.

The most commonly used words in these tweets referred to the fresh foods common in the Mediterranean diet. The words ‘extra’ and ‘virgin’ were also found. The words ‘like’ and ‘good’, which were used 1 787 times in total, came top of the list. The root of the word ‘health’ appeared 397 times, and the word ‘healthy’ 165 times.

THIRD WORKSHOP ON THE HARMONISATION OF IOC-RECOGNISED PANELS

Οκτ 3, 2022

As per its programme of activities for 2022, the Standardisation and Research Unit held a workshop to harmonise the tasting panels that have been granted IOC recognition from 01 December 2021 to 30 November 2022. This workshop, which was free of charge, took place by videoconference with simultaneous interpretation for more than 100 head of panels from 30 countries. The aim of the theoretical-practical activity was to minimise the deviation between panels and encourage the continued training of panel members. For each sample, the data were inserted into an intrapanel platform for their statistical analysis in real time.

Οκτώβριος 2022

ΦΙΛΑΙΟΣ News #1

EDITORIAL

Αγαπητά Μέλη, αγαπητές φίλες και φίλοι της ΦΙΛΑΙΟΣ,

Το Σωματείο μας, στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας, ξεκινά σήμερα μια νέα πλατφόρμα επικοινωνίας μαζί σας. Τα ΦΙΛΑΙΟΣ NEWS. Ελπίζω ότι θα βρείτε ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία και θα την αγκαλιάσετε με την συμμετοχή σας.

Η ΦΙΛΑΙΟΣ με μια σχεδόν εικοσιπενταετή παρουσία στον χώρο της ελιάς και του ελαιολάδου, αποτελεί ένα forum φυσικών προσώπων, των οποίων ο κοινός τόπος είναι η αγάπη τους για το δένδρο της ελιάς και των προϊόντων της. Σε αυτό το πλαίσιο η ΦΙΛΑΙΟΣ εκφράζει μια ανεξάρτητη από εμπορικές, συντεχνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες άποψη, έχοντας ως στόχο της την προαγωγή, ενημέρωση και στήριξη του τομέα της ελαιοκομίας. Για τους λόγους αυτούς, πιστεύω ότι είναι ο ιδανικός χώρος για την ελεύθερη έκφραση, αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά και ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με το δέον γενέσθαι για την προαγωγή της ελιάς και του ελαιολάδου.

Όλοι συμφωνούμε ότι είναι το εθνικό μας προϊόν, παρόλα αυτά, η ελιά και το ελαιόλαδο δεν είχαν και εξακολουθούν να μην έχουν την πορεία που όλοι θα επιθυμούσαμε, σε σχέση με τις άλλες παραγωγούς χώρες, τόσο όσον αφορά την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας, την εμπορική τους επιτυχία, την βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την αντιμετώπισή τους από τον καταναλωτή.

Θα ήθελα λοιπόν να σας καλέσω να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή, με την δική σας ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα της ΦΙΛΑΙΟΣ. Σας περιμένουμε.

 

Γρηγόρης Αντωνιάδης

Πρόεδρος Δ.Σ. ΦΙΛΑΙΟΣ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Την πρώτη Ομάδα Γευσιγνωστών, στην οποία θα συμμετέχουν άτομα με οπτική αναπηρία δημιουργεί στην Ελλάδα η Λέσχη  Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Α’ Αντιπροέδρου της ΦΙΛΑΙΟΣ, Βασίλη Καμβύση, χημικού, ελαιοποιού και κορυφαίου πιστοποιημένου γευσιγνώστη ελαιολάδου με συμμετοχές σε Ομάδες Γευσιγνωσίας σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Η ΦΙΛΑΙΟΣ προσφέρει στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών τη διοργάνωση των απαιτούμενων εκπαιδευτικών σεμιναρίων, προκειμένου μέσα από αυτά να αναδειχθούν όσα Μέλη του Συνδέσμου διαθέτουν τις ιδιαίτερες ικανότητες για να ενταχθούν στη γευσιγνωστική ομάδα και αναλαμβάνει πλήρως την επαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση των ενδιαφερομένων.

Ο Πρόεδρος του ΠΣΤ κος Δημήτρης Σηφάκης, σε δήλωσή του χαρακτήρισε ως καινοτόμα την πρωτοβουλία της ΦΙΛΑΙΟΣ και τόνισε ότι έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τον Σύλλογο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πρόσθεσε να ανοίγονται νέοι επαγγελματικοί δρόμοι για τα Μέλη μας και μάλιστα σε έναν τόσο ενδιαφέρον και δημιουργικό τομέα, όπως αυτός της γευσιγνωσίας ελαιολάδου.

«Μια πρωτοποριακή συνεργασία όπως αυτή με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών» δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ Γρηγόρης Αντωνιάδης «φέρνει τη Λέσχη μας πιο κοντά στην πραγμάτωση του οράματός της να κάνουμε το Ελληνικό ελαιόλαδο κτήμα όλων.  Είμαστε πολύ περήφανοι για την ευόδωση της πρωτοβουλίας μας αυτής και απόλυτα σίγουροι για την επιτυχία της».

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό έχουν αποδείξει ότι σε σύγκριση με τα πάνελ γευσιγνωσίας που αποτελούνται από ανθρώπους με λειτουργικές και τις πέντε αισθήσεις, στα άτομα με οπτική αναπηρία οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης είναι καλύτερα ανεπτυγμένες, η οσφρητική τους μνήμη είναι πολύ πιο πλούσια και οι περιγραφές τους για τα προφίλ γεύσης είναι πολύ λεπτομερείς.

Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΝΕΑ

Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑΣ Η ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΩΝ ΩΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η ΕΛΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΤΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ 2050

Η ΓΝΩΡΙΜΗ ΕΛΙΑ, ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΤΟ 2021 Η ΑΞΙΑ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΝΕΑ των ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ

ΡΕΝΙΕΡΗΣ ΙΚΕ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Α’ ΚΑΙ Β’ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Οκτ 3, 2022

Πιστοποίηση για τα επίπεδα Α’ και Β’ εξασφάλισε το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρίας «Ρενιέρης ΙΚΕ», στις διεργαστηριακές δοκιμές του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου, στις οποίες συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά.

Το χημείο βρίσκεται, αντίστοιχα, σε διαδικασία αξιολόγησης από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025:2017. Με αυτό πιστοποιείται η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και η αξιοπιστία των αναλύσεων, ώστε να διασφαλίζεται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο η ποιότητα του τελικού προϊόντος που φτάνει στον καταναλωτή.

ΝΕΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ OLIVARTIA

Οκτ 3, 2022

Σε νέες γραμμές εμφιάλωσης για την ανάπτυξη νέων κωδικών προϊόντων, επενδύει η OLIVARTIA, μέλος του ομίλου GEFSINUS, στις νέες εγκαταστάσεις της, στα Καπαριανά Μοιρών, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις και των πιο απαιτητικών αγορών. Η εταιρία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και αυτό επιβεβαιώνεται από τη σημαντική εξαγωγική δραστηριότητά της, με το 35% του τζίρου να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές. Η επιτυχημένη αναπτυξιακή στρατηγική της αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα του 2021, με τη συνολική ανάπτυξη να αγγίζει το +60%.

ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ με τη NUTRIA!

Οκτ 3, 2022

Η NUTRIA, έδωσε και φέτος το «παρόν» στο θεσμό του Greece Race for the Cure®, στις 2 Οκτωβρίου 2022, με σκοπό να μεταδώσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας το μήνυμα του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «ΜΑΖΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ από τον καρκίνο του μαστού»! 

Με τον τρόπο αυτό υπενθυμίζει το σημαντικό ρόλο που κατέχει στην καλή υγεία, τόσο η μεσογειακή διατροφή, όσο και η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Δείγματα Ιωνίς Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο Κορωνέικη Ποικιλία υπήρχαν στα race kits των συμμετεχόντων, μαζί με πληροφοριακό υλικό.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ BLÄUEL

Οκτ 3, 2022

Σε σημαντική επέκταση του εργοστασίου της προχωρά η εταιρία Bläuel.  Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2023. Πρόκειται για ένα νέο κτήριο, 2.780 τετραγωνικών, που θα φιλοξενήσει νέες παραγωγικές γραμμές και εξοπλισμό, τα οποία θα βελτιώσουν και θα αυξήσουν σημαντικά τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρίας. Παράλληλα θα αναβαθμισθεί η λειτουργικότητα και η αισθητική των χώρων, δημιουργώντας ένα ευχάριστο και μοντέρνο περιβάλλον εργασίας. Ο νέος χώρος θα είναι επισκέψιμος, επενδύοντας στην διαφάνεια, γεγονός πολύ σημαντικό, το οποίο συνάδει με τις αξίες και την κουλτούρα της εταιρίας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ Δ.Σ.Ε./COI

(English)

IOC EXPERT MEETING ON THE ORGANOLEPTIC ASSESSMENT OF VIRGIN OLIVE OILS

Οκτ 3, 2022

On 20 and 21 September 2022, the Standardisation and Research Unit held a videoconference for 40 experts on the organoleptic assessment of virgin olive oils, the majority of whom were panel leaders from around the world.

QUALITY MANAGEMENT GUIDES

Οκτ 3, 2022

Another prominent feature of IOC action is the development of recommended joint guides for the quality control of the olive oil industry (olive mills, refineries, packing plants and olive-pomace oil extraction plants) and the table olive industry.

Consumer behaviour study in Spain

Οκτ 3, 2022

n 2020, a study on consumer behaviour was launched to analyse the consumption of olive oil in member countries, which has undergone significant changes in volume and by groups of countries in recent years.

The survey shows that changes in eating habits (63%), especially in younger generations, rising prices (27%) and falling incomes (17%) were behind the reduction in olive oil consumption. 

Sentiment analysis of olive oil

Οκτ 3, 2022

The IOC has analysed 10 000 English-language tweets that include the words ‘olive oil’. They found that the sentiment and emotional state behind the text was generally positive, confident and happy.

The most commonly used words in these tweets referred to the fresh foods common in the Mediterranean diet. The words ‘extra’ and ‘virgin’ were also found. The words ‘like’ and ‘good’, which were used 1 787 times in total, came top of the list. The root of the word ‘health’ appeared 397 times, and the word ‘healthy’ 165 times.

THIRD WORKSHOP ON THE HARMONISATION OF IOC-RECOGNISED PANELS

Οκτ 3, 2022

As per its programme of activities for 2022, the Standardisation and Research Unit held a workshop to harmonise the tasting panels that have been granted IOC recognition from 01 December 2021 to 30 November 2022. This workshop, which was free of charge, took place by videoconference with simultaneous interpretation for more than 100 head of panels from 30 countries. The aim of the theoretical-practical activity was to minimise the deviation between panels and encourage the continued training of panel members. For each sample, the data were inserted into an intrapanel platform for their statistical analysis in real time.

ΤΟ OLIVIDEO TΟΥ ΜΗΝΑ

OLIVE TIPS

Olive Tip 1

Το ελαιόλαδο πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρό και δροσερό μέρος (10C-18C) γιατί η υγρασία υποβαθμίζει την ποιότητά του. Η επαφή με τον ήλιο και τη ζέστη αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του.

Olive Tip 2

Όσο πιο χαμηλή είναι η οξύτητα τόσο πιο υψηλή είναι η ποιότητα και η θρεπτική αξία του ελαιολάδου.

Olive Tip 3

Η συσκευασία του πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον και ασφαλής για το προϊόν. Οι κοινοτικοί κανονισμοί επιτρέπουν τις φιάλες από υλικό ΡΕΤ – πλαστικό κατάλληλο για τρόφιμα -, το γυαλί και τα λευκοσιδηρά δοχεία χωρητικότητας έως 5 λίτρων.

-η σκέψη του μήνα-

Αγουρέλαιο ή πρωτόλαδο: Το ελαιόλαδο της πρώτης σοδειάς. Στην Αρχαία Ελλάδα έφερε την ονομασία ωμοτριβές ή ομφάκιο, το χρησιμοποιούσαν ως θεραπευτικό για πολλές παθήσεις. Ο Ιπποκράτης το θεωρούσε ευεργετικό για περισσότερες από 60 ασθένειες.