Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Διεθνές Συνέδριο για την ελιά «Elia Lesvos Confest», το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος «Ελαίας Νήσος Λέσβος», με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στις 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2022, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Με περισσότερους από 40 κορυφαίους ομιλητές – διεθνείς επιστήμονες και ειδικούς στην ελιά, το κοινό, με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά, παρακολούθησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για θέματα του δέντρου της ελιάς και των προϊόντων της σε σχέση με την επιστήμη, την τεχνολογία, το περιβάλλον, τις καινοτόμες τάσεις καλλιέργειας, τον πολιτισμό, την υγεία, τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Μεταξύ των εισηγητών είχε την τιμή να συμμετέχει στο Συνέδριο και ο Εκτελεστικός Διευθυντής και Μέλος ΔΣ της ΦΙΛΑΙΟΣ Γιώργος Οικονόμου. Στην εισήγησή του με θέμα «ΑΕΙΦΟΡΑ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ», ο κος Οικονόμου αναφέρθηκε στα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν τα διατροφικά προϊόντα οι καταναλωτές και ειδικότερα τα ελαιοκομικά προϊόντα, στο ρόλο της ετικέτας στην προβολή των χαρακτηριστικών βιωσιμότητας των ελαιοκομικών προϊόντων, στο βαθμό ευαισθητοποίησης των καταναλωτών στα προϊόντα τα οποία παράγονται με αειφόρες διαδικασίες και στο επίπεδο της γνώσης που διαθέτουν ώστε να επιλέξουν ορθά τα βιώσιμα ελαιοκομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το «Elia Lesvos Confest» αποτελεί μια καινοτόμο μορφή πολυθεματικής εκδήλωσης, που συνδυάζει την επιστημονική διάσταση ενός συνεδρίου, με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός φεστιβάλ, αλλά και ενός θεματικού γεγονότος για τον ελαιοτουρισμό.

Οι δύο πρώτες ημέρες του συνεδρίου ήταν αφιερωμένες στην τεχνολογία, το περιβάλλον, την υγεία, τις σύγχρονες τάσεις καλλιέργειας και το μάρκετινγκ γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο. Μέσα από τις ομιλίες τους οι επιστήμονες, έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη βιωσιμότητα, στη σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, στην τοπική γαστρονομία αλλά και στην εκπαίδευση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης που συμμετείχε στο συνέδριο, κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, που το ποσοστό ενίσχυσης, 75% για το Βόρειο Αιγαίο, είναι το υψηλότερο στην Ελλάδα, καθώς και στο πρόγραμμα αγροδιατροφής που ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί σημαντικό εργαλείο για όσους θέλουν να επενδύσουν στον αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό.

Επίσης σημαντική ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαΐδη που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Ινστιτούτου Προώθησης του Λεσβιακού Ελαιολάδου.

Η τρίτη ημέρα του Συνεδρίου, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ήταν αφιερωμένη στις γαστροτουριστικές εμπειρίες Ελαιοτουρισμού με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τουριστικά γραφεία, καθώς και εξειδικευμένων διαμορφωτών της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, μοιράστηκαν με το κοινό την εμπειρία και τη γνώση τους. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο συνέδριο και την επίσκεψή τους στο νησί, οι προσκεκλημένοι γνώρισαν την αυθεντικότητα των κατοίκων του, την ξεχωριστή ομορφιά του τοπίου, τη γαστρονομική του κουλτούρα και φιλοξενία, ενώ γεύτηκαν και τη μοναδικότητα του Λεσβιακού ελαιολάδου. Τέλος, δόθηκε η ευκαιρία στους επαγγελματίες της ελιάς στη Λέσβο να δικτυωθούν, να ενημερωθούν για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες, δοκιμασμένες στο εξωτερικό, πρακτικές».