ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΟΡΑ

Εξαιρετικά δυναμική, αν και με αρκετές αδυναμίες, η αγορά του ελαιοκομικού τομέα στηρίζει μια δραστηριότητα, η οποία έχει αποδείξει την αντοχή της στο χρόνο  

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 

Παραγωγοί, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, έμποροι, εξαγωγείς και πολλές ακόμα επαγγελματικές ιδιότητες, στηρίζουν εδώ και αιώνες το οικοσύστημα του ιερού δέντρου της ελιάς

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ & ΣΥΛΛΟΓΗ

Η ελιά, δέντρο καρποφόρο και αειθαλές, έχει τις ρίζες του στα βάθη του χρόνου και αποτελεί την πιο διαδεδομένη καλλιέργεια στην Ελλάδα. 

ΕΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η ελαιοποίηση αποτελεί μια διαδικασία καθοριστικής σημασίας στην παραγωγή ελαιολάδου
εξαιρετικής ποιότητας.

ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ

Ο κλάδος της τυποποίησης  εφοδιάζει το ελαιοκομικά προϊόντα με το διαβατήριο της υψηλής και ελεγμένης ποιότητας. 

MARKETING & BRANDING

Το marketing των προϊόντων του ελαιοκομικού τομέα έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό ο έντονος ανταγωνισμός κυρίως στις αγορές του εξωτερικού. 

ΕΜΠΟΡΙΑ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Η εμπορία των δύο βασικών ελαιοκομικών προϊόντων, του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο της αλυσίδας από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, ο οποίος περιλαμβάνει τη διαδικασία από την ελαιοποίηση (για το ελαιόλαδο) έως και την τοποθέτηση στα ράφια της λιανικής πώλησης.  

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Με συγκριτικό πλεονέκτημα την υψηλή ποιότητά τους τα ελληνικά ελαιοκομικά προϊόντα διευρύνουν αργά, αλλά σταθερά, τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό. Οι αγορές της Βόρειας Ευρώπης και ιδιαίτερα η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία, αποτελούν σταθερό καταναλωτή των ελληνικών προϊόντων. Η Βόρεια Αμερική αποτελεί επίσης στόχο των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Αλβανία, η Σερβία, κ.λπ.

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Η οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου αποτελεί τέχνη υψηλής πολυπλοκότητας και προϋποθέτει άρτια εκπαιδευμένους γευσιγνώστες. Η βαθμολόγηση κάθε ελαιολάδου γίνεται σε ειδικό φύλλο αξιολόγησης το οποίο έχει δημιουργηθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC).