ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ- ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Τα φύλλα της ελιάς από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως ρόφημα. Καθώς είναι ισχυρό μικροβιοκτόνο, οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των Φαραώ. Οι λαοί της Μεσογείου είχαν το χυμό από τα φύλλα της ελιάς ως φυσικό γιατρικό.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των προϊόντων της ελιάς και η επίδρασή τους στην υγεία, είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Εκτός από το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά και τα φύλλα της ελιάς, τα οποία περιέχουν τυροσόλη, υδροξυτυροσόλη, καφεϊκό οξύ, υδροξυβενζοϊκό οξύ, βανιλλικό, ελεανολικό οξύ, λιγουστροζίτη,  γλυκοζίτες φλαβονοειδών, ελευρωπαΐνη και άλλα ευεργετικά συστατικά, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία.  Η ελευρωπαΐνη βρίσκεται και στον ελαιόκαρπο, αλλά στα φύλλα της ελιάς έχει ανιχνευθεί πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση αυτού του σπουδαίου βιολειτουργικού συστατικού. 

Τα φύλλα της ελιάς  χρησιμοποιούνται για χιλιάδες χρόνια ως ρόφημα, από διαφορετικούς λαούς, όπως οι  Έλληνες και οι Αιγύπτιοι, λόγω των  ισχυρών  αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το εκχύλισμα από τα φύλλα της ελιάς για να συντηρούν τις μούμιες, γιατί είχαν διαπιστώσει ότι αυτό παρεμπόδιζε την ανάπτυξη διαφόρων μικροοργανισμών που καταστρέφουν τη  σάρκα. Από τις αρχές του 19ου αιώνα έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης για την καταπολέμηση συγκεκριμένων ασθενειών, όπως  είναι η ελονοσία. 

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες τα φύλλα της ελιάς εμποδίζουν την ανάπτυξη ιών,  βακτηρίων,  ζυμών και  παρασίτων. Προκαλούν  αλλοίωση της κυτταρικής μεμβράνης του ιού, παρεμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία τους. Διαταράσσουν επίσης την παραγωγή αναγκαίων αμινοξέων και πρωτεϊνών, τα οποία  χρειάζεται ο ιός για να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιασθεί. Αυστραλοί ερευνητές βρήκαν ότι το εκχύλισμα από φύλλα ελιάς είχε διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από αυτή του πράσινου τσαγιού, του γαϊδουράγκαθου και άλλων φαρμακευτικών βοτάνων, που βρίσκονται σε αφθονία στη χώρα μας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΥΡΥΜΑΤΑ

Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν δημιουργήσει έναν σημαντικό αριθμό συμπληρωμάτων διατροφής με εκχυλίσματα από  φύλλα ελιάς, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα  ευεργετικά συστατικά τους, τα οποία  προστατεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων, ιών και γενικότερα την ενίσχυση  του οργανισμού.

Επιστήμονες από διάφορες χώρες (Ιταλία, Ισραήλ, Ουγγαρία, κ.ά.) διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα  φύλλων της ελιάς:

  • Παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση διαφόρων χρόνιων παθήσεων, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες
  • Είναι  αποτελεσματικό κατά των μικροβίων του στρεπτόκοκκου και της χρόνιας κόπωσης, ενώ παράλληλα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού 
  • Αυξάνει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος
  • Προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση και ορισμένες μορφές καρκίνου

Τα σημαντικά αυτά επιστημονικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις για την βιολειτουργική δράση των φύλλων  της ελιάς, την οποία εμπειρικά είχαν διαπιστώσει  αρχαίοι λαοί, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες.