Μια νέα πολλά υποσχόμενη συνεργασία ξεκινά η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου – ΦΙΛΑΙΟΣ με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών. Σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών στις 18 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του 28ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αγροτών, το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος στη Βόρεια Εύβοια. Το Μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους της Π.Ε.Ν.Α. ο Πρόεδρος Νίκος Παυλονάσιος και ο Γεν. Γραμματέας Στέλιος Βογιατζής και εκ μέρους της ΦΙΛΑΙΟΣ ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Λέσχης Καθηγητής Γιώργος Ζακυνθινός.

Η πρωτοβουλία προβλέπει την διοργάνωση δράσεων από κοινού, όπως σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου, την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα στρατηγικής στον ελαιοκομικό τομέα, τη συμμετοχή των Νέων Αγροτών στα FILAIOS TALKS για την προβολή εξειδικευμένων θεμάτων της ελαιοκομικής καλλιέργειας, την συμμετοχή εισηγητών στα συνέδρια των δύο φορέων και πολλά άλλα.

Παράλληλα η ΦΙΛΑΙΟΣ θα προβάλει τις δράσεις της ΠΕΝΑ που σχετίζονται με τους νέους αγρότες και θα λειτουργεί συμβουλευτικά επί των θεμάτων της ΠΕΝΑ που άπτονται του ελαιοκομικού τομέα με τους εξειδικευμένους συνεργάτες της.

H Π.Ε.Ν.Α. ιδρύθηκε το 2006 και έχει περίπου 4.000 Μέλη σε όλη τη χώρα, ηλικίας έως 40 ετών. Βασικοί της στόχοι είναι η συνένωση όλων των Ενώσεων Νέων Αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο, η μελέτη και υποβολή προτάσεων στους κρατικούς φορείς τρόπων και μεθόδων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό όλων των κλάδων της αγροτικής οικονομίας, η διατύπωση προτάσεων και μέτρων που συμβάλλουν στην ανύψωση του οικονομικού, πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των νέων αγροτών, κ.λπ.

Οι Νέοι Αγρότες συμμετέχοντας ενεργά στα κοινά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε, προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντα των νέων γεωργών, προς όφελος της Ελληνικής γεωργίας.

Στο πλαίσιο αυτό η Π.Ε.Ν.Α. προωθεί πολιτικές και δράσεις μέσω των εργαλείων της ΚΑΠ, αλλά και αυτόνομες δράσεις. Στηρίζει τα Μέλη της με συμβουλές και ενημέρωση μέσω διαδικτύου και κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παράλληλα διενερεί τον Διαγωνισμό για τον καλύτερο νέο αγρότη της χρονιάς, ο οποίος λαμβάνει μέρος στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.