Με την πρόκριση στην Επώαση των 11 επικρατέστερων προτάσεων και των προσώπων και ομάδων που τις υπέβαλλαν, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των συμμετεχόντων από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας αποκλειστικά για τον ελαιοκομικό τομέα OLIVE CHALLENGE, που διοργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς – ΦΙΛΑΙΟΣ.

Ο Διαγωνισμός περνά πλέον στη δεύτερη φάση του, τη φάση της Επώασης, κατά την οποία οι διακριθέντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, διαδικτυακά, σημαντικά και ιδιαίτερα χρήσιμα θεματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια.  Στη συνέχεια, οι ομάδες, οι οποίες θα συμμετέχουν στην Επώαση και θα εξελίξουν την πρότασή τους, θα έχουν την ευκαιρία να υποστηριχθούν  από μέντορες προκειμένου να φτάσει το όραμά τους πιο κοντά στο στόχο τους.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής & τ. Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιώργος Ζακυνθινός, επεσήμανε ότι στόχος της ΦΙΛΑΙΟΣ είναι να προετοιμάσει τους διακριθέντες, ώστε να βελτιώσουν και να συμπληρώσουν τις καινοτόμες ιδέες τους, τις οποίες στη συνέχεια θα τις αναπτύξουν περαιτέρω σε προϊόντα της αγοράς του ελαιοκομικού τομέα.

Στον φετινό 3ο Διαγωνισμό διακρίθηκαν οι εξής (με αλφαβητική σειρά):

 1. Βασιλούδης Θεοδόσιος, “Olive Greece Life”
 2. Ελληνική Ελαιο-χουμική Α.Ε., “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων Ελαιοτριβείων – Πυρηνελαιουργείων – Κλαδέματα Ελαιώνων για την Παραγωγή και Εμπορία Προϊόντων  Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας με Μηδενικό Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα στην Πελοπόννησο”
 3. Θωμαΐδης Νικόλαος, Δρακοπούλου Σοφία, Κρητικού Αναστασία, “ Track4Value – Τεκμηρίωση αυθεντικότητας μέσω ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης παραγωγής και διακίνησης πρώτων υλών & προϊόντων τροφίμων”
 4. Καρύδας Ευστάθιος / ΠΡΟΕΛΕΥΣΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Ι.Κ.Ε., “Proelefsis Food Traceability Platform”
 5. Κουρουκεχαγιάς Λάζαρος, “Θρέψη ελιάς με χρήση μόνο διαφυλλικών βιοενεργοποιητών και διαφυλλικών λιπασμάτων”
 6. Μαύρος Ιωάννης, “Agora”
 7. Μπασακίδου Σταυρούλα, “Εμπλουτισμένο Ελαιόλαδο για τη βελτίωση πνευματικής δραστηριότητας”
 8. Σπίνου Δημητρία Σπυρίδων / NIOÉLIA Premium High Phenolic EVOO, “Συσκευασία Ελαιολάδου από Χαρτί”
 9. Τζωρτζόπουλος Χαράλαμπος, “CPOOC_Cold Pressed Olive Oil Certification”
 10. Liofyllo, “Δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον υλικών”
 11. RENOVA ENG, “Υδατοδιαλυτή Πούδρα Ελαιολάδου”

Το Πρόγραμμα Επώασης, περιλαμβάνει θεματικές που έχουν σχεδιαστεί ως συμβουλευτικά εργαλεία γνώσης και δουλειάς για όσους θέλουν να «επιχειρήσουν» στον ελαιοκομικό τομέα, όπως:

 1. Σύγχρονα Επιχειρηματικά Μοντέλα &Παρουσίαση Business Model Canvas
 2. Ανάπτυξη προϊόντων τροφίμων του ελαιοκομικού τομέα και εξωστρέφειας
 3. Πελάτες και Έρευνα Αγοράς
 4. Στρατηγική εισόδου στις Διεθνείς Αγορές
 5. Επιχειρηματικό σχέδιο,  χρηματοοικονομικό σχέδιο, κοστολόγηση
 6. Μορφές Επιχειρήσεων – Νομοθετικό Πλαίσιο
 7. Διαφημιστική Αγορά & Παρουσία στα ΜΜΕ
 8. Digital Marketing: Ευκαιρία για τις επιχειρήσεις Τροφίμων
 9. Η Καινοτομία στην επιχειρηματικότητα και στο ¨επιχειρείν» των τροφίμων
 10. Χρηματοδοτικά εργαλεία και Προγράμματα
 11. Εξαγωγικές ευκαιρίες.
 12. Ελαιοκομία και κλιματική αλλαγή
 13. Το αποτύπωμα άνθρακα (C) στην τυποποίηση του ελαιολάδου

Την Επώαση υποστηρίζουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – ΠΑΔΑ, τα κολλέγια ALBA Graduate Business School, το Business College of Athens -BCA και NEW YORK COLLEGE και το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος-ΚΕΜΕΛ.

Κύριος στόχος του Διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη και η αναβάθμιση του ελαιοκομικού τομέα μέσω της εισαγωγής της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η Πρωτοβουλία OLIVE CHALLENGE σχεδιάσθηκε με σκοπό να συμβάλει στη δημιουργία νέων υπηρεσιών και προϊόντων, στη σύνδεση της παραγωγής ελαιολάδου και ελιάς με τις τεχνολογικές εξελίξεις, στην αύξηση θέσεων εργασίας, στη διάδοση και ενίσχυση πρακτικών βιώσιμης επιχειρηματικότητας στον τομέα, στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελαιολάδου & της επιτραπέζιας ελιάς και στην ανάπτυξη συνεργειών και ενδοτομεακής συνεργασίας.