Μάρτιος 2023

ΦΙΛΑΙΟΣ News #5

EDITORIAL

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η αναβάθμιση και η προβολή της ποιότητας του ελαιολάδου υπήρξε βασικός στόχος για τη ΦΙΛΑΙΟΣ, από ιδρύσεως της Λέσχης μας. Μεταξύ των δράσεων που υπηρετούν το σκοπό αυτό είναι και ο Διαγωνισμός Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΚΟΤΙΝΟΣ, ένας θεσμός που αισίως «κλείνει» φέτος τα 8 του χρόνια, βραβεύοντας τα ποιοτικά υψηλότερα ελαιόλαδα της αγοράς. 

Κάθε παραγωγός και επιχείρηση τυποποίησης ελαιολάδου οφείλει να παράγει ελαιόλαδα, τα οποία είναι σε θέση να διεκδικήσουν ένα βραβείο και γιατί όχι να το κατακτήσουν. Και όχι ένα οποιοδήποτε βραβείο, αλλά ένα βραβείο κύρους, όπως το ΚΟΤΙΝΟΣ. Ένα βραβείο, το κύρος του οποίου προσυπογράφει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΙΛΑΙΟΣ σε όλα τα επίπεδα, με τις επιλογές και την αυστηρότητά του, σε βάρος ακόμα και του μεγάλου αριθμού των συμμετοχών.  

Οι παράγοντες που επιβεβαιώνουν το κύρος ενός διαγωνισμού είναι σαφείς:

 • Η εγκυρότητα του φορέα διοργάνωσης, η διαφάνεια και η επιστημονική τεκμηρίωση στις διαδικασίες
 • Η αποχή από τη βιομηχανία παραγωγής βραβείων
 • Η αναγνωρισιμότητά του από το κοινό το οποίο αφορά
 • Η άμεση σχέση του διαγωνιζόμενου προϊόντος με την αγορά 
 • Η συμμετοχή στις επιτροπές αξιολόγησης έμπειρων και καταρτισμένων Μελών. Η Ελλάδα διαθέτει 7 αναγνωρισμένα εργαστήρια αξιολόγησης και έναν ικανό αριθμό σπουδαίων αξιολογητών.

Η ΦΙΛΑΙΟΣ θα συνεχίσει να υπηρετεί τον καταστατικό της στόχο, που είναι η αναβάθμιση και ανάδειξη της ποιότητας του ελαιολάδου με όλες της τις δυνάμεις και θα κάνει κάθε χρόνο ακόμα πιο ισχυρό το ΚΟΤΙΝΟΣ. Μείνετε συντονισμένες/οι, αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις.

Γρηγόρης Αντωνιάδης

Πρόεδρος Δ.Σ. ΦΙΛΑΙΟΣ

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΝΕΑ

Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Μονάδα Επεξεργασίας 2φασικής ελαιοπυρήνας

Ευκαιρίες για Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ»

ΤΟ OLIVIDEO TΟΥ ΜΗΝΑ

ΝΕΑ των ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΛΙΑΣ TERRA CRETA ΙΔΡΥΣΕ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΛΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ

Μαρ 22, 2023

Ακαδημία Ελιάς ίδρυσε ο Όμιλος Μέλισσα Κίκιζας, ο οποίος εξαγόρασε την εταιρία Ελαιολάδου Terra Creta. Η τελετή ίδρυσης της «Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta», πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις της Terra Creta, στο Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης. 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΚΛΩΠΑΣ ΣΤΗΝ DETROP 2023

Μαρ 22, 2023

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η παρουσία της εταιρείας ΚΥΚΛΩΠΑΣ Α.Ε. στην Διεθνή Έκθεση Detrop-Oenos 2023. Με σημαντικές επιχειρηματικές επαφές, ένα ακόμα βραβείο για το, έτσι κι αλλιώς πολυβραβευμένο, ελαιόλαδο ΚΥΚΛΩΠΑΣ, από τον Διαγωνισμό Αρμονίας Ελαιολάδου Olive Oil Trophy και συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία της HELEXPO, της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ. 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ Δ.Σ.Ε./COI

(English)

RESEARCH AND INNOVATION NETWORK ON ECO-SUSTAINABILITY IN THE OLIVE GROVE

Μαρ 20, 2023

As announced, the IOC is collaborating with the University of Jaén’s (UJA) Institute of Research on Olive Grove and Olive Oil (INOU) on the sustainability in the olive sector.

The INUO is now seeking to establish a Research and Innovation Network on Eco-sustainability in the Olive Grove to develop sustainable collaborative actions between different organisations from the academic and non-academic sector, based in Europe and beyond.

THE IOC AT THE INAUGURATION OF THE WOOE

Μαρ 20, 2023

More than 4,000 olive sector professionals from 47 countries and 1,500 brands attended the World Olive Oil Exhibition (WOOE), the world’s largest monographic exhibition dedicated to the olive oil sector, which celebrated its tenth edition on 7 and 8 March in pavilion 6 of IFEMA (Madrid).

EPPO STANDARD PM 4/17 CERTIFICATION SCHEME FOR OLIVE TREES AND ROOTSTOCKS

Μαρ 20, 2023

The European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO) has recently updated its standard that describes the production of certified pathogen-tested olive trees and rootstocks.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Olive Tip 1

Το ελαιόλαδο έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με κάθε άλλο λάδι, δηλαδή 9 ΚCal ανά γραμμάριο.

Olive Tip 2

Εάν σου φαίνεται πιο έντονο, πιο πυκνό ή πιο ευχάριστο από τα υπόλοιπα λάδια, είναι επειδή υπερέχει σε γεύση και άρωμα.

Olive Tip 3

Το λάδι προτιμά τα ξηρά, δροσερά και σκοτεινά μέρη, όπως και τις αδιαφανείς συσκευασίες που κλείνουν γερά. Το οξυγόνο, η ζέστη και η υγρασία το υποβαθμίζουν.

Olive Tip 4

Αποθηκεύουμε μακριά από το φως και τις οσμές.

-η σκέψη του μήνα-

O Μάρτιος έκανε την είσοδό του τραγικά, υποχρεώνοντας όλες και όλους μας να σκύψουμε το κεφάλι και να σωπάσουμε, συμμετέχοντας στον ανείπωτο πόνο κάθε γονιού, αδελφού/ής, συζύγου, συγγενή και φίλου/ης που έχασε ένα αγαπημένο πρόσωπο στα Τέμπη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για την Οργάνωση και Λειτουργία του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις για τον ελαιοκομικό τομέα περιλαμβάνει Νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή.

Με τις εν λόγω ρυθμίσεις, δίνεται η δυνατότητα επαναδραστηριοποίησης του Ελαιοκομικού Μητρώου, το οποίο αναμένεται να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο για την άσκηση πολιτικής στον τομέα, με την προϋπόθεση ότι από αυτό θα αντλούνται χρήσιμα στοιχεία, ποσοτικά και ποιοτικά, σχετικά με τα ελαιοκομικά προϊόντα στο σύνολο της επικράτειας.

Παράλληλα με το Μητρώο, δίνεται – τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού, η δυνατότητα να εφαρμοσθεί και στον ελαιοκομικό τομέα η ψηφιακή πλατφόρμα ΑΡΤΕΜΙΣ, η οποία ήδη λειτουργεί σε άλλα προϊόντα, μέσω της οποίας θα καταγράφονται όλες οι κινήσεις και συναλλαγές, κατά τα στάδια της παραγωγής, εισαγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας», το οποίο θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ώστε να επιμεληθεί σε διάστημα 3 ετών της ανασυγκρότησης του «πολυπαθούς» από πυρκαγιές, παραδοσιακού και προστατευόμενου ελαιώνα της Άμφισσας.

Ευχόμαστε και οι τρεις σχετικές θεσμικές παρεμβάσεις, των οποίων ακολουθεί η συνοπτική παρουσίασή τους να μην μείνουν μόνο στα σχέδια αλλά να έχουν εφαρμογή στην πράξη. 

Αναλυτικότερα:

 • Επαναδραστηριοποίηση του Ελαιοκομικού Μητρώου

Δηλώσεις οφείλουν να υποβάλλουν παραγωγοί,  μεταποιητές, τυποποιητές και έμποροι προϊόντων ελιάς (ελαιολάδου, ελιών και πυρηνελαίων), σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω ψηφιακής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσβάσιμης στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

Τα στοιχεία για την συγκομιδή, παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση, εμπορία, καθώς και των τιμών και αποθεμάτων των προϊόντων αυτών, θα διασταυρώνονται με το Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών Ελαιοκομικού Τομέα (Ελαιοκομικό Μητρώο).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι αιτήσεις στο ελαιοκομικό μητρώο γίνονταν μέσω ΔΑΟΚ και το περιβόητο ελαιοκομικό μητρώο δεν λειτούργησε στην πράξη ποτέ, ούτε συνδέθηκε με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Με Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες θα υποβάλλονται οι δηλώσεις, ειδικότερα θέματα σχετικά με τους υπόχρεους, το περιεχόμενο των δηλώσεων, η διαδικασία υποβολής και ελέγχου αυτών, η διαδικασία τήρησης και ενημέρωσης του Ελαιοκομικού Μητρώου, ενώ θα προβλέπονται κυρώσεις για όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις. 

Επίσης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας και οι τεχνικές λεπτομέρειες τήρησης και επεξεργασίας των στοιχείων που καταχωρίζονται, καθώς και ζητήματα διασύνδεσης της υπηρεσίας με άλλες ψηφιακές βάσεις δεδομένων (ΟΣΔΕ κ.α.).

 • H Ψηφιακή πλατφόρμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» και στο ελαιόλαδο

Η ψηφιακή εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ», αρμόδια αρχή της οποίας είναι ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (υπό την εποπτεία του  Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) και η οποία ήδη λειτουργεί για το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, δύναται να επεκταθεί και σε οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν, φυσικά και στο ελαιόλαδο, θα συγκεντρώνει και θα διαχειρίζεται στοιχεία παραγωγής, εισαγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας των εν λόγω προϊόντων.

Παράλληλα, η λειτουργία και διαχείριση της ψηφιακής εφαρμογής «ΑΡΤΕΜΙΣ», θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ – gov.gr).

Και η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

 • Σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας 

Συστήνεται για 3 χρόνια, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας», το οποίο λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, έχει πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Φορέας έχει έδρα την Άμφισσα και στεγάζεται σε χώρο που του παραχωρείται κατά χρήση, χωρίς αντάλλαγμα, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας,
με αρμοδιότητα εντός των ορίων του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας. 

Βασικές επιδιώξεις του φορέα είναι η αποκατάσταση, προστασία, ανάδειξη, βιώσιμη ανάπτυξη και ολοκληρωμένη διοίκηση και διαχείριση του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, ως ενιαίου συνόλου, από άποψη γεωργικής οικονομίας, ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας.

Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς “ΦΙΛΑΙΟΣ”

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Μάρτιος 2023

ΦΙΛΑΙΟΣ News #5

EDITORIAL

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η αναβάθμιση και η προβολή της ποιότητας του ελαιολάδου υπήρξε βασικός στόχος για τη ΦΙΛΑΙΟΣ, από ιδρύσεως της Λέσχης μας. Μεταξύ των δράσεων που υπηρετούν το σκοπό αυτό είναι και ο Διαγωνισμός Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΚΟΤΙΝΟΣ, ένας θεσμός που αισίως «κλείνει» φέτος τα 8 του χρόνια, βραβεύοντας τα ποιοτικά υψηλότερα ελαιόλαδα της αγοράς. 

Κάθε παραγωγός και επιχείρηση τυποποίησης ελαιολάδου οφείλει να παράγει ελαιόλαδα, τα οποία είναι σε θέση να διεκδικήσουν ένα βραβείο και γιατί όχι να το κατακτήσουν. Και όχι ένα οποιοδήποτε βραβείο, αλλά ένα βραβείο κύρους, όπως το ΚΟΤΙΝΟΣ. Ένα βραβείο, το κύρος του οποίου προσυπογράφει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΙΛΑΙΟΣ σε όλα τα επίπεδα, με τις επιλογές και την αυστηρότητά του, σε βάρος ακόμα και του μεγάλου αριθμού των συμμετοχών.  

Οι παράγοντες που επιβεβαιώνουν το κύρος ενός διαγωνισμού είναι σαφείς:

 • Η εγκυρότητα του φορέα διοργάνωσης, η διαφάνεια και η επιστημονική τεκμηρίωση στις διαδικασίες
 • Η αποχή από τη βιομηχανία παραγωγής βραβείων
 • Η αναγνωρισιμότητά του από το κοινό το οποίο αφορά
 • Η άμεση σχέση του διαγωνιζόμενου προϊόντος με την αγορά 
 • Η συμμετοχή στις επιτροπές αξιολόγησης έμπειρων και καταρτισμένων Μελών. Η Ελλάδα διαθέτει 7 αναγνωρισμένα εργαστήρια αξιολόγησης και έναν ικανό αριθμό σπουδαίων αξιολογητών.

Η ΦΙΛΑΙΟΣ θα συνεχίσει να υπηρετεί τον καταστατικό της στόχο, που είναι η αναβάθμιση και ανάδειξη της ποιότητας του ελαιολάδου με όλες της τις δυνάμεις και θα κάνει κάθε χρόνο ακόμα πιο ισχυρό το ΚΟΤΙΝΟΣ. Μείνετε συντονισμένες/οι, αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις.

Γρηγόρης Αντωνιάδης

Πρόεδρος Δ.Σ. ΦΙΛΑΙΟΣ

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για την Οργάνωση και Λειτουργία του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις για τον ελαιοκομικό τομέα περιλαμβάνει Νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή.

Με τις εν λόγω ρυθμίσεις, δίνεται η δυνατότητα επαναδραστηριοποίησης του Ελαιοκομικού Μητρώου, το οποίο αναμένεται να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο για την άσκηση πολιτικής στον τομέα, με την προϋπόθεση ότι από αυτό θα αντλούνται χρήσιμα στοιχεία, ποσοτικά και ποιοτικά, σχετικά με τα ελαιοκομικά προϊόντα στο σύνολο της επικράτειας.

Παράλληλα με το Μητρώο, δίνεται – τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού, η δυνατότητα να εφαρμοσθεί και στον ελαιοκομικό τομέα η ψηφιακή πλατφόρμα ΑΡΤΕΜΙΣ, η οποία ήδη λειτουργεί σε άλλα προϊόντα, μέσω της οποίας θα καταγράφονται όλες οι κινήσεις και συναλλαγές, κατά τα στάδια της παραγωγής, εισαγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας», το οποίο θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ώστε να επιμεληθεί σε διάστημα 3 ετών της ανασυγκρότησης του «πολυπαθούς» από πυρκαγιές, παραδοσιακού και προστατευόμενου ελαιώνα της Άμφισσας.

Ευχόμαστε και οι τρεις σχετικές θεσμικές παρεμβάσεις, των οποίων ακολουθεί η συνοπτική παρουσίασή τους να μην μείνουν μόνο στα σχέδια αλλά να έχουν εφαρμογή στην πράξη. 

Αναλυτικότερα:

 • Επαναδραστηριοποίηση του Ελαιοκομικού Μητρώου

Δηλώσεις οφείλουν να υποβάλλουν παραγωγοί,  μεταποιητές, τυποποιητές και έμποροι προϊόντων ελιάς (ελαιολάδου, ελιών και πυρηνελαίων), σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω ψηφιακής υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσβάσιμης στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

Τα στοιχεία για την συγκομιδή, παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση, εμπορία, καθώς και των τιμών και αποθεμάτων των προϊόντων αυτών, θα διασταυρώνονται με το Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών Ελαιοκομικού Τομέα (Ελαιοκομικό Μητρώο).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι αιτήσεις στο ελαιοκομικό μητρώο γίνονταν μέσω ΔΑΟΚ και το περιβόητο ελαιοκομικό μητρώο δεν λειτούργησε στην πράξη ποτέ, ούτε συνδέθηκε με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Με Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες θα υποβάλλονται οι δηλώσεις, ειδικότερα θέματα σχετικά με τους υπόχρεους, το περιεχόμενο των δηλώσεων, η διαδικασία υποβολής και ελέγχου αυτών, η διαδικασία τήρησης και ενημέρωσης του Ελαιοκομικού Μητρώου, ενώ θα προβλέπονται κυρώσεις για όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις. 

Επίσης με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας και οι τεχνικές λεπτομέρειες τήρησης και επεξεργασίας των στοιχείων που καταχωρίζονται, καθώς και ζητήματα διασύνδεσης της υπηρεσίας με άλλες ψηφιακές βάσεις δεδομένων (ΟΣΔΕ κ.α.).

 • H Ψηφιακή πλατφόρμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» και στο ελαιόλαδο

Η ψηφιακή εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ», αρμόδια αρχή της οποίας είναι ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (υπό την εποπτεία του  Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) και η οποία ήδη λειτουργεί για το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, δύναται να επεκταθεί και σε οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν, φυσικά και στο ελαιόλαδο, θα συγκεντρώνει και θα διαχειρίζεται στοιχεία παραγωγής, εισαγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας των εν λόγω προϊόντων.

Παράλληλα, η λειτουργία και διαχείριση της ψηφιακής εφαρμογής «ΑΡΤΕΜΙΣ», θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ – gov.gr).

Και η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

 • Σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας 

Συστήνεται για 3 χρόνια, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας», το οποίο λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, έχει πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Φορέας έχει έδρα την Άμφισσα και στεγάζεται σε χώρο που του παραχωρείται κατά χρήση, χωρίς αντάλλαγμα, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας,
με αρμοδιότητα εντός των ορίων του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας. 

Βασικές επιδιώξεις του φορέα είναι η αποκατάσταση, προστασία, ανάδειξη, βιώσιμη ανάπτυξη και ολοκληρωμένη διοίκηση και διαχείριση του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, ως ενιαίου συνόλου, από άποψη γεωργικής οικονομίας, ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας.

Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς “ΦΙΛΑΙΟΣ”

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΝΕΑ

Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Μονάδα Επεξεργασίας 2φασικής ελαιοπυρήνας

Ευκαιρίες για Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ»

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΝΕΑ των ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΛΙΑΣ TERRA CRETA ΙΔΡΥΣΕ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΛΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ

Μαρ 22, 2023

Ακαδημία Ελιάς ίδρυσε ο Όμιλος Μέλισσα Κίκιζας, ο οποίος εξαγόρασε την εταιρία Ελαιολάδου Terra Creta. Η τελετή ίδρυσης της «Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta», πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου, στις εγκαταστάσεις της Terra Creta, στο Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης. 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΚΛΩΠΑΣ ΣΤΗΝ DETROP 2023

Μαρ 22, 2023

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η παρουσία της εταιρείας ΚΥΚΛΩΠΑΣ Α.Ε. στην Διεθνή Έκθεση Detrop-Oenos 2023. Με σημαντικές επιχειρηματικές επαφές, ένα ακόμα βραβείο για το, έτσι κι αλλιώς πολυβραβευμένο, ελαιόλαδο ΚΥΚΛΩΠΑΣ, από τον Διαγωνισμό Αρμονίας Ελαιολάδου Olive Oil Trophy και συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία της HELEXPO, της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ. 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ Δ.Σ.Ε./COI

(English)

RESEARCH AND INNOVATION NETWORK ON ECO-SUSTAINABILITY IN THE OLIVE GROVE

Μαρ 20, 2023

As announced, the IOC is collaborating with the University of Jaén’s (UJA) Institute of Research on Olive Grove and Olive Oil (INOU) on the sustainability in the olive sector.

The INUO is now seeking to establish a Research and Innovation Network on Eco-sustainability in the Olive Grove to develop sustainable collaborative actions between different organisations from the academic and non-academic sector, based in Europe and beyond.

THE IOC AT THE INAUGURATION OF THE WOOE

Μαρ 20, 2023

More than 4,000 olive sector professionals from 47 countries and 1,500 brands attended the World Olive Oil Exhibition (WOOE), the world’s largest monographic exhibition dedicated to the olive oil sector, which celebrated its tenth edition on 7 and 8 March in pavilion 6 of IFEMA (Madrid).

EPPO STANDARD PM 4/17 CERTIFICATION SCHEME FOR OLIVE TREES AND ROOTSTOCKS

Μαρ 20, 2023

The European and Mediterranean Plant Protection Organization (EPPO) has recently updated its standard that describes the production of certified pathogen-tested olive trees and rootstocks.

ΤΟ OLIVIDEO TΟΥ ΜΗΝΑ

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Olive Tip 1

Το ελαιόλαδο έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με κάθε άλλο λάδι, δηλαδή 9 ΚCal ανά γραμμάριο.

Olive Tip 2

Εάν σου φαίνεται πιο έντονο, πιο πυκνό ή πιο ευχάριστο από τα υπόλοιπα λάδια, είναι επειδή υπερέχει σε γεύση και άρωμα.

Olive Tip 3

Το λάδι προτιμά τα ξηρά, δροσερά και σκοτεινά μέρη, όπως και τις αδιαφανείς συσκευασίες που κλείνουν γερά. Το οξυγόνο, η ζέστη και η υγρασία το υποβαθμίζουν.

Olive Tip 4

Αποθηκεύουμε μακριά από το φως και τις οσμές.

-η σκέψη του μήνα-

O Μάρτιος έκανε την είσοδό του τραγικά, υποχρεώνοντας όλες και όλους μας να σκύψουμε το κεφάλι και να σωπάσουμε, συμμετέχοντας στον ανείπωτο πόνο κάθε γονιού, αδελφού/ής, συζύγου, συγγενή και φίλου/ης που έχασε ένα αγαπημένο πρόσωπο στα Τέμπη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.