Εξαιρετική επιτυχία είχε η πρωτοβουλία της HELEXPO να διοργανώσει ένα κλαδικό αφιέρωμα στο ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών Detrop, το τριήμερο 18-20/2/23, στη Θεσσαλονίκη.

Ένα Hall αφιερωμένο στα εθνικά μας προϊόντα του δέντρου της ελιάς, έκλεψε την προσοχή των επισκεπτών, με εκθέτες από όλη την Ελλάδα, μία ημερίδα με θέμα «η Βιωσιμότητα του Ελαιοκομικού Τομέα σε ένα Περιβάλλον Ανταγωνιστικότητας», την εκδήλωση Απονομής των Βραβείων των Διαγωνισμών Olive Trophies και ένα Olive Bar με τον «Γαστροναύτη» (Παναγιώτη Παπανικολόπουλο) στη μπάρα, για μυημένους και μη, που αναζητούν την ιδιαιτερότητα σε δύο προϊόντα, τα οποία μόλις τα τελευταία χρόνια κάνουν αισθητή την πολύπλευρη γευστική παλέτα τους.

Μεγάλη ήταν η επισκεψιμότητα στα περίπτερα των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, εκπροσωπώντας ελαιόλαδα και επιτραπέζιες ελιές από διαφορετικές περιοχές και διαφορετικών ποικιλιών, καθώς και άλλα προϊόντα του καρπού της ελιάς, όπως πάστα ελιάς, διάφορους τύπους ελιών και ελαιόλαδα με ιδιαίτερους γευστικούς συνδυασμούς.

Εξειδικευμένοι εισηγητές ανέλυσαν, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, θέματα Βιωσιμότητας, Έξυπνης Τεχνολογίας, της υφιστάμενης κατάστασης στην παγκόσμια αγορά του ελαιοκομικού τομέα, του ελαιοτουρισμού, ενώ παρουσιάστηκαν και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Επιχείρησης Σωτηρέλη από τη Θάσο.

Η ημερίδα πλαισιώθηκε και από δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέματα: «Είναι Βιώσιμος ο Ελαιοκομικός Τομέας;» και συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιάννη Σάρρο, και

Συζήτηση για την πρωτοβουλία της HELEXPO για το Ολυμπιακό Forum-Ολυμπιακό Έτος Ελαιολάδου 2024, με συντονιστή τον κο Παρασκευά Παρασκευόπουλο, Ειδικό Συνεργάτη ΔΕΘ-HELEXPO.

Στο συνέδριο συμμετείχαν  οι αντιπεριφερειάρχες κα Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφεριάρχης Π.Ε. Θεσσαλονίκης και οι κ.κ. Βασίλης Δελησταμάτης Αντιπεριφερειάρχης ΠΑΜΘ, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφεριάρχης Δυτικής Ελλάδας, Παναγιώτης Κουφέλος, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κων/νος Κιλτίδης, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Αναστάσιος Τζήκας, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ κ. Αλέξης Τσακτσιρλής και πλήθος επιχειρηματιών και επιστημόνων του κλάδου.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα της Ημερίδας είχε ως εξής:

Η Βιωσιμότητα του Ελαιοκομικού Τομέα σε ένα Περιβάλλον Ανταγωνιστικότητας

Προεδρείο:  Γιώργος Ζακυνθινός, Αντιπρόεδρος ΦΙΛΑΙΟΣ -Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής – Γιάννης Σάρρος, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ»

Εισηγητές:

 • Η Παγκόσμια αγορά και το τραίνο που δεν πρέπει να χάσει το Ελληνικό Ελαιόλαδο

Γιώργος Οικονόμου, Εκτελεστικός Δ/ντης & Μέλος ΔΣ ΦΙΛΑΙΟΣ, Γεν  Δ/ντης ΣΕΒΙΤΕΛ

 • Βιωσιμότητα του Ελαιοκομικού Τομέα στην Ελλάδα

Θωμάς Μπουρνάρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ.

 • Η προσέγγιση της έξυπνης τεχνολογίας  ως πρακτική ψηφιακής  μετάβασης στην ελαιοκομική πρακτική

Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 • The Rector, το πρώτο Πανεπιστημιακό Brand Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου

Δημήτρης Δερβένης, Σύμβουλος Διαχείρισης, Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 • Επιχείρηση Σωτηρέλη: χθες και σήμερα, μια διαδρομή επιχειρηματικότητας Κλεοπάτρα Παπλωματά- Σωτηρέλη, Επιχειρηματίας
 • Ελαιοτουρισμός: μια προσέγγιση βιώσιμης ανάπτυξης

Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Επ. Καθηγητής τμήματος Διοίκησης Τουρισμού-Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου

Στρογγυλό Τραπέζι

 1. Συνεδρία: Είναι Βιώσιμος ο Ελαιοκομικός Τομέας; Συντονιστής Γιάννης Σάρρος

Συμμετείχαν: Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος ΦΙΛΑΙΟΣ, Γιώργος Οικονόμου Εκτελεστικός Δ/ντης & Μέλος ΔΣ ΦΙΛΑΙΟΣ, Γεν  Δ/ντης ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Ζακυνθινός, Καθηγητής ΠΑ.Δ.Α., Απόστολος Αποστολόπουλος, Αναπληρωτής Δήμαρχος Γορτυνίας – Ελαιοπαραγωγός, Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ.

 1. Συνεδρία: Ολυμπιακό Forum-Ολυμπιακό Έτος Ελαιολάδου 2024 – Συντονιστής Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Ειδικός Συνεργάτης ΔΕΘ-HELEXPO

Συμμετείχαν: Βασίλειος Δελησταμάτης, Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Παναγιώτης Κουφέλος, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφεριάρχης Δυτικής Ελλάδας, Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφεριάρχης Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Γιώργιος Ζακυνθινός, Καθηγητής ΠΑ.Δ.Α, Κων/νος Αλεξανδρόπουλος, Δήμαρχος Ζαχάρως, Ευστάθιος Κούλης, Δήμαρχος Γορτυνίας,  Μαρία Βοζίκη, Δικηγόρος – Αντιπρόεδρος Ελληνογαλλικού Εμπρορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (CCI FRANCE GRECE)

Ακολούθησε η Απονομή Βραβείων και Διακρίσεων και ειδικότερα:

 • Διακριθέντων OLIVE OIL TROPHY 2023
 • Διακριθέντων TABLE OLIVES TROPHY 2023
 • Γιώργου Ζακυνθινού, καθηγητού ΠΑΔΑ για την συμβολή του στον Ελαιοκομικό τομέα με την Ίδρυση του μοναδικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών  στην Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με αντικείμενο την «Τεχνολογία και την Ποιότητα της Επιτραπέζιας Ελιάς και του Ελαιολάδου»
 • Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ως τιμώμενη περιφέρεια της Detrop & Oneos και αναδυόμενης ελαιοκομικής περιοχής (το βραβείο παρέλαβε ο κ. Βασίλης Δελησταμάτης, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής)
 • ΕΑΣ Κορίνθου, ως μίας εκ των μακροβιότερων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών με αντικείμενο δραστηριότητας το Ελαιόλαδο
 • Δήμου Γορτυνίας για την ιδιαίτερη συμβολή του στη δημιουργία του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελιάς και Ελαιολάδου (το βραβείο παρέλαβε ο κ. Στάθης Κούλης, Δήμαρχος του Δήμου Γορτυνίας)
 • Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (το βραβείο παρέλαβε ο κ. Παναγιώτης Κουφέλος, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Βορείου Αιγαίου)
 • Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (το βραβείο παρέλαβε ο κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας)
 • Κωνσταντίνου Κιλτίδη, Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

«Η γνώση είναι δύναμη» και στην περίπτωση της ελαιοκομίας οδηγεί σε υψηλότερη ποιότητα προϊόντων και καλύτερο εισόδημα! Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκε επίσης ειδική σειρά των ΦΙΛΑΙΟΣ TALKS με εξειδικευμένη θεματολογία για την καινοτομία, το internet of things, τη βιομηχανική συμβίωση και άλλα θέματα που οδηγούν την παραδοσιακή ελαιοκομία στην ανάπτυξη, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα.

Ειδικότερα τα θέματα και οι εισηγητές που τα ανέπτυξαν έχουν ως εξής:

Τι είναι το Internet of things και γιατί είναι απαραίτητο στη σύγχρονη ελαιοκομία  

Δημήτρης Μουστάκης MBA, MIS, PhD(Cand.)

Strategic Project Management Office

American Farm School of Thessaloniki

Ηigh-tech Farming – American Farm School”: η περίπτωση της ελαιοκομίας

Κατερίνα Δουρβανάκη

Ερευνήτρια/Σύμβουλος, Γεωπόνος, περιβαλλοντικός σχεδιασμός,  MSc.

Βιομηχανική συμβίωση και ελαιοκομία

Γιώργος Καρακατσάνης

Οικονομολόγος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Συνιδρυτής και Διαχειριστής EVOTROPIA Ecological Finance Architectures

Η δημιουργία ενός success story στην παραγωγή ενός πολυβραβευμένου ελαιολάδου

Βάλια Κελίδου

Ελαιοπαραγωγός, Κύκλωπας Α.Ε.

Νέοι Αγρότες και ελαιοκομία

Θεόδωρος Βασιλόπουλος

Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Οι επισκέπτες απόλαυσαν διαρκή ενημέρωση και γευσιγνωσία ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς στο OLIVE BAR – ASK & TASTE, όπου ο Γαστροναύτης – κατά κόσμο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, μας παρέσυρε σε ένα ταξίδι:

 • Ανακάλυψης ιδιαίτερων ελαιολάδων της Ελλάδας και τη χρήση τους
 • Απόλαυσης food pairing διαφορετικών ελαιολάδων
 • Μύησης στα πρώτα βήματα της γευσιγνωσίας ελαιοκομικών προϊόντων
 • Γνωριμίας διαφορετικών ποικιλιών της ελιάς και τις ιδιαιτερότητες της γεύσης τους

 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τη Detrop Boutique 2024!