Με την απονομή των βραβείων στις εταιρίες και τους παραγωγούς οι οποίοι διακρίθηκαν, ανταμοιβή για τις διαρκείς και κοπιώδεις προσπάθειες βελτίωσης και διατήρησης της ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας των ελαιολάδων τους, ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων ΚΟΤΙΝΟΣ 2023. Τον Διαγωνισμό διοργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ, σύμφωνα με αυστηρές διαδικασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση κατάταξη των ελαιολάδων από  διαπιστευμένο ανεξάρτητο οργανοληπτικό εργαστήριο και σε δεύτερη φάση αξιολόγηση από έμπειρη Ομάδα γευσιγνωστών.

Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, στην ιστορική αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Γεν. Γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Περιφέρειας Αττικής Γεώργιος Βλάχος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εντεταλμένος στον πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, και η Εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος  Αλιείας, Αγροτικής & Κτηνιατρικής Πολιτική της Περιφέρειας Αττικής Δήμητρα Αγγελάκη.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Γρηγόρης Αντωνιάδης επεσήμανε ότι ένα βραβείο κύρους, επιστημονικά τεκμηριωμένο, όπως το ΚΟΤΙΝΟΣ, αποτελεί σημαντική αναγνώριση και κυρίως κίνητρο και παράγοντα ανάπτυξης και προόδου για κάθε επιχείρηση και παραγωγό.

Το Μέλος του ΔΣ του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός  Γεράσιμος Φωκάς αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνδέουν την ΦΙΛΑΙΟΣ με τον ΠΑΡΝΑΣΣΟ, και ιδιαίτερα στην πολιτισμική διάσταση που και οι δύο υπηρετούν, εν προκειμένω μέσα από ένα προϊόν που διαχρονικά έχει συνδεθεί με τον πολιτισμό της Ελλάδας και της Μεσογείου.

Η Εκδήλωση πλαισιώθηκε από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα την δημιουργία ενός βιώσιμου ελαιοκομικού τομέα. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Απόστολος Βλυσίδης, Ομότιμος καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος 16 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, Παντελής Νικολετόπουλος, Γεωπόνος, Υπεύθυνος Πωλήσεων Ελαιουργικών Μηχανημάτων ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε – HAUS Centrifuge Technologies και Δημήτρης Ιωσηφίδης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της GREENER THAN GREEN TECHNOLOGIES Α.Ε.

Τα παραπροϊόντα του ελαιοτριβείου, επισημάνθηκε στη συζήτηση, κρύβουν ένα θησαυρό, ο οποίος για να αξιοποιηθεί απαιτείται η συνδρομή της Πολιτείας, καθώς η νομοθεσία είναι ξεπερασμένη και αποτελεί τροχοπέδη αυτή τη στιγμή για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη ελαιοκομία, απαιτείται επίσης ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών και ελαιοτριβέων, πρόσκληση επενδυτών, οι οποίοι θα στηρίξουν την τεχνική – τεχνολογική εξέλιξη, καθώς και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων καινοτομίας (European Innovation Council).

Ο Διαγωνισμός ΚΟΤΙΝΟΣ 2023 πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία της εταιρείας HAUS – Πετρόπουλος, την υποστήριξη των εταιρειών Veltia Labs, BSS, Critida και Savouidakis Olive Oils και την ευγενική χορηγία του Φιλολογικού Συλλόγου “ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ”.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς οι οποίοι διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό.