Το ισπανικό Υπουργείο Οικονομικών και Δημόσιας Λειτουργίας προχώρησε από 1/1/2023 μέχρι τις 30/6/2023 (ή έως ότου ο υποκείμενος πληθωρισμός πέσει κάτω από το 5,5%) σε μειώσεις τελικών βασικών τροφίμων, με στόχο την άμβλυνση  της ανόδου στα αγροδιατροφικά προιόντα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο συντελεστής ΦΠΑ στα ελαιόλαδα και τα σπορέλαια, καθώς και στα ζυμαρικά, από 10% θα μειωθεί στο 5%.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, η μείωση του φορολογικού συντελεστή θα ωφελήσει πλήρως τον καταναλωτή, το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλήρως ή εν μέρει για την αύξηση του περιθωρίου κέρδους της επιχείρησης, οι πληττόμενοι κλάδοι μπορούν, λόγω κοινωνικής ευθύνης, να αναλάβουν άλλες πρόσθετες δεσμεύσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών του καλαθιού αγορών. 

Ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Pedro Barato ανέφερε ότι κάθε μέτρο που διευκολύνει την πρόσβαση των καταναλωτών σε μια πιο υγιεινή διατροφή είναι ευπρόσδεκτο, αν και είναι αλήθεια ότι θα προτιμούσαν μηδενικό ΦΠΑ, όπως σε άλλα βασικά τρόφιμα. Πρέπει, συνέχισε, να ληφθεί υπόψη ότι τα ελαιόλαδα υφίστανται τεράστια ένταση στις παγκόσμιες αγορές, κυρίως λόγω των προβλέψεων για πολύ περιορισμένη παραγωγή, λόγω της επίδρασης της ξηρασίας στη Μεσόγειο.  Σε αυτό προστίθενται οι αυξήσεις κόστους που υφίσταται συνολικά ο κλάδος λόγω των αυξήσεων στην τιμή της ενέργειας, των λιπασμάτων ή των συσκευασιών.