Μια νέα δράση, τα EVOO IN GASTRONOMY, Honour Awards, θεσπίζει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ με στόχο την επιβράβευση των εστιατορίων, τα οποία προβάλλουν τις διαφορετικές ποικιλίες και προάγουν γενικότερα την κουλτούρα του ελαιολάδου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού του θεσμού ΗΜΕΡΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ, της φετινής ελαιοκομικής περιόδου 2023/24, η ΦΙΛΑΙΟΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να τιμήσει τα εστιατόρια εκείνα που συστηματικά εργάζονται προς την κατεύθυνση προβολής και ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μέσα από τις εξειδικευμένες λίστες ή την ποικιλία των εμφιαλωμένων ελαιολάδων των εστιατορίων τους.

Κάθε εστιατόριο θα λάβει την τιμητική διάκριση της ΦΙΛΑΙΟΣ ως αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλει προκειμένου τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα του τόπου μας να αποκτήσουν τη θέση που αρμόζει στο χώρο της γαστρονομίας.

Τα εστιατόρια τα οποία διαθέτουν εξειδικευμένη λίστα εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, ή προσφέρουν ποικιλία εμφιαλωμένων ελαιολάδων, μπορούν να στείλουν συμμετοχή στη δράση μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2023, στο email info@filaios.org ή στο τηλέφωνο 2103238092. Η συμμετοχή των εστιατορίων είναι δωρεάν.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονομής των διακρίσεων, οι εκπρόσωποι των εστιατορίων και οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διαφορετικά πρωτόλαδα της νέας ελαιοκομικής περιόδου, τα οποία θα εκθέτουν οι παραγωγοί τους.

Η τελετή απονομής των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00 στο ιστορικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωστής Παλαμάς, Ακαδημίας 48 και Σίνα, 105 62, Αθήνα.

Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Αντωνιάδης

Πρόεδρος ΦΙΛΑΙΟΣ

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΙΛΑΙΟΣ

Η Επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ», Σωματείο μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1998 από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, προερχόμενοι από τον ελαιουργικό τομέα, την επιστημονική και γαστρονομική κοινότητα.

Στους βασικούς στόχους της ΦΙΛΑΙΟΣ (www.filaios.org) περιλαμβάνεται η ανάδειξη του ελαιολάδου και των άλλων προϊόντων της ελιάς ως εθνικών προϊόντων, η αναγνώριση της διατροφικής τους αξίας και της συμβολής τους στην υγιεινή διατροφή, η προβολή του ιστορικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού τους χαρακτήρα, καθώς και η προώθησή τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.