Επίσημη έναρξη σήμερα Τετάρτη 1η Νοεμβρίου της νέας ελαιοκομικής περιόδου και του καταξιωμένου, ως υψηλού κύρους, Διεθνούς Διαγωνισμού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΚΟΤΙΝΟΣ.

Η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ καλεί τους ελαιοπαραγωγούς και τυποποιητές ελαιολάδου να διεκδικήσουν για τα προϊόντα τους, μια θέση μεταξύ των κορυφαίων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων της τρέχουσας εσοδείας 2023/24.

Οι επιχειρηματίες και οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη Γραμματεία της ΦΙΛΑΙΟΣ στο email: info@filaios.org και να αποστείλουν τα ελαιόλαδά τους στη διεύθυνση Ξενοφώντος 15α, 7ος όροφος, Αθήνα, 10557, έως την 29η Μαρτίου 2024.

Η διαδικασία τελικής αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου 2024.

Ο Διαγωνισμός προσφέρει την ευκαιρία αξιολόγησης, πέραν των επωνύμων – τυποποιημένων ελαιολάδων, και στα ελαιόλαδα που διακινούν οι παραγωγοί προς τα επίσημα κανάλια εμπορίας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητάς τους.

Οι συμμετοχές εντάσσονται σε μια από τις δύο Ομάδες:

Ομάδα Α’:

 • Επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελαιολάδου κάθε μορφής
 • Συνεταιριστικές Οργανώσεις
 • Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες διαθέτουν στην αγορά επώνυμο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Ομάδα Β’:

 • Ελαιοπαραγωγοί

Οι κατηγορίες των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που θα βραβευθούν στο Διαγωνισμό, τόσο για την ομάδα Α’ όσο και για την Ομάδα Β’, είναι οι ακόλουθες:

 1. Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα ΠΟΠ-ΠΓΕ
 2. Βιολογικά Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα
 3. Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας

Για κάθε μία από τις ανωτέρω τρεις κατηγορίες ελαιολάδων θα απονεμηθούν, ανάλογα με τη διάμεση τιμή της έντασης του φρουτώδους – ισχυρή, μεσαία, απαλή – βραβεία ως εξής:

 1. ΧΡΥΣΟΣ ΚΟΤΙΝΟΣ 2024
 2. ΑΡΓΥΡΟΣ ΚΟΤΙΝΟΣ 2024
 3. ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΚΟΤΙΝΟΣ 2024
 4. Έπαινος 2024 (σε όσα ελαιόλαδα συγκεντρώσουν βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη του 70 στην κλίμακα του 100, στην κατηγορία την οποία ανήκουν).

Ο Διαγωνισμός «KOTINOS» διακρίνεται για:

 • τις διαδικασίες και τα κριτήρια που τηρούνται από την Επιτροπή Αξιολόγησης
 • την αξιολόγηση των συμμετοχών σε δύο επίπεδα
  • σε πρώτο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετοχών με βάση την ένταση του φρουτώδους και την ταξινόμηση σε μια από τις τρεις κατηγορίες – ισχυρή, μεσαία και απαλή,
  • σε δεύτερο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετοχών από Ομάδα καταξιωμένων Δοκιμαστών για την ανάδειξη των νικητών για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες βραβείων.

Η απονομή των βραβείων στους νικητές θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στην ποιότητα του ελαιολάδου, την οποία θα διοργανώσει η «ΦΙΛΑΙΟΣ» σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Για τις λεπτομέρειες της συμμετοχής στο Διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΦΙΛΑΙΟΣ, https://filaios.org/draseis/kotinos-awards/

Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την Aιγίδα: ΥΠΑΑΤ, ΥΠΑΝ
Χορηγοί Επικοινωνίας: AGRENDA, ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ, Argonews.gr, Ελαίας Καρπός, Ypaithros.gr, GREEK FOOD PANORAMA

Λήξη προθεσμίας αποστολής αιτήσεων: 29 Μαρτίου 2024

Early bird: έως 8 Ιανουαρίου 2024