Λήξη προθεσμίας αποστολής αιτήσεων: 3 Απριλίου 2023

Early bird: έως 15 Ιανουαρίου 2023

Ο καταξιωμένος, ως ο πλέον αξιόπιστος Διεθνής Διαγωνισμός Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου, ΚΟΤΙΝΟΣ, ανοίγει τις πύλες του, δίνοντας την ευκαιρία στα πλέον ποιοτικά ελαιόλαδα, για όγδοη συνεχή χρονιά, να κατακτήσουν μια θέση μεταξύ των κορυφαίων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων της τρέχουσας εσοδείας 2022/23.

Οι επιχειρηματίες και οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη Γραμματεία της ΦΙΛΑΙΟΣ στο email info@filaios.org και να αποστείλουν τα ελαιόλαδα στη διεύθυνση Ξενοφώντος 15α, Αθήνα, 10557, έως την 3η Απριλίου 2023.

Η διαδικασία τελικής αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στις 10 & 11 Απριλίου 2023, και έχουν την ευκαιρία να αξιολογηθούν στο Διαγωνισμό πέραν των επωνύμων – τυποποιημένων ελαιολάδων και τα ελαιόλαδα που διακινούν οι παραγωγοί προς τα επίσημα κανάλια εμπορίας, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητάς τους. 

Οι συμμετοχές εντάσσονται σε μια από τις δύο Ομάδες:

Ομάδα Α’.

 • Επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελαιολάδου κάθε μορφής
 • Συνεταιριστικές Οργανώσεις
 • Ομάδες Παραγωγών, οι οποίες διαθέτουν στην αγορά επώνυμο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Ομάδα Β’.

 • Ελαιοπαραγωγοί

Οι κατηγορίες των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που θα βραβευθούν στο Διαγωνισμό, τόσο για την ομάδα Α’ όσο και για την Ομάδα Β’, είναι οι ακόλουθες:

 1. Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα ΠΟΠ-ΠΓΕ
 2. Βιολογικά Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα
 3. Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας

Για κάθε μία από τις ανωτέρω τρεις κατηγορίες ελαιολάδων θα απονεμηθούν, ανάλογα με τη διάμεση τιμή της έντασης του φρουτώδους – ισχυρή, μεσαία, απαλή – βραβεία ως εξής:

 1. ΧΡΥΣΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2022
 2. ΑΡΓΥΡΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2022,
 3. ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2022
 4. Έπαινος 2022 (σε όσα ελαιόλαδα συγκεντρώσουν βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη του 70 στην κλίμακα του 100, στην κατηγορία την οποία ανήκουν).

Ο Διαγωνισμός «KOTINOS» διακρίνεται για:

 • τις διαδικασίες και τα κριτήρια που τηρούνται, σύμφωνα με τον πλέον καταξιωμένο διεθνώς Διαγωνισμό MARIO SOLINAS που διεξάγει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας,
 • την αξιολόγηση των συμμετοχών σε δύο επίπεδα,
 • σε πρώτο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετοχών με βάση την ένταση του φρουτώδους και την ταξινόμηση σε μια από τις τρεις κατηγορίες – ισχυρή, μεσαία και απαλή – από την Ομάδα Δοκιμαστών του διαπιστευμένου από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένου από το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο (ΔΣΕ) Οργανοληπτικού Εργαστηρίου του ΣΕΒΙΤΕΛ.
 • σε δεύτερο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετοχών από Ομάδα διεθνώς καταξιωμένων Δοκιμαστών για την ανάδειξη των νικητών για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες βραβείων.

Η απονομή των βραβείων στους νικητές θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στην ποιότητα του ελαιολάδου, την οποία θα διοργανώσει η «ΦΙΛΑΙΟΣ» σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Για τις λεπτομέρειες της συμμετοχής στο Διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΦΙΛΑΙΟΣ, www.filaios.org 

Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την Aιγίδα: ΥΠΑΑΤ, ΕΔΟΕ, ΣΕΒΙΤΕΛ

Χορηγοί Επικοινωνίας: AGRENDA, ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ, Argonews.gr, Ελαίας Καρπός, Ypaithros.gr, GREEK FOOD PANORAMA.