Αποχαιρετόντας το περίπλοκο και περίεργο 2020, το Ισπανικό site Mercacei έκανε μια επιλογή από τις πολυάριθμες μελέτες και έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στη διάρκεια αυτού του έτους και που επισημαίνουν τις αρετές και τα υγιή οφέλη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου (ΕΠΕ). Με τις 20 αυτές ελπίδες, καλωσορίζουμε το πολυαναμενόμενο 2021.

1. Το ΕΠΕ είναι καλό για τον εγκέφαλο, ειδικά σε ηλικιωμένους.

Μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας (CNR) και το Πανεπιστήμιο της La Tuscia προσδιόρισε τον νευρωνικό αντιγηραντικό ρόλο “in vivo” ενός συστατικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, της υδροξυτυροσόλης, αναφέροντας ευεργετικά αποτελέσματα, ειδικά στους ηλικιωμένους. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έχουν δημοσιευτεί στο “Faseb Journal” .

2. Το ΕΠΕ μπορεί να είναι το κλειδί για τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής.

Μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα (Ηνωμένες Πολιτείες), με συντονιστή τον Doug Mashek, καθηγητή στα Τμήματα Ιατρικής και Βιοχημείας, Μοριακής Βιολογίας και Βιοφυσικής, ανακάλυψε ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα μπορούσε να είναι το κλειδί να βελτιώσει το προσδόκιμο ζωής και να μετριάσει τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Molecular Cell .

3. Το ΕΠΕ διατηρεί επίσης υγιείς ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα

Η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτικές επιπτώσεις στην υγεία, ειδικά λόγω της αντιοξειδωτικής του περιεκτικότητας. Αντίθετα, υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες σχετικά με το αν είναι το πιο κατάλληλο για μαγείρεμα. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το ΕΠΕ διατηρεί τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών που θεωρούνται υγιή όταν χρησιμοποιούνται για σοτάρισμα, μια κοινή τεχνική στη μεσογειακή κουζίνα. Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν σημασία για τις μελλοντικές συστάσεις ή τις διατροφικές οδηγίες.

4. Διερευνήστε τις νευροπροστατευτικές επιδράσεις του ΕΠΕ στην νόσο του Πάρκινσον

Η ερευνητική ομάδα “Κυτταρικό άγχος και ηλικία” του Πανεπιστημίου του Jaén (UJA) έχει καθορίσει τη νευροπροστατευτική ικανότητα του τυροσολίου, μιας από τις φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έναντι των παθογόνων επιδράσεων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον σε ένα ζωικό μοντέλο.

5. Η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ΕΠΕ μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση δεδομένων από δύο μελέτες σχετικά με τις οφθαλμικές παθήσεις, η τήρηση της Μεσογειακής Διατροφής, πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συσχετίζεται με μεγαλύτερη γνωστική λειτουργία, επομένως διατροφικούς παράγοντες οι οποίοι φαίνεται επίσης να παίζουν ρόλο στην επιβράδυνση της γνωστικής μείωσης.

6. Επιδράσεις της κατανάλωσης ελαιολάδου στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου σε ασθενείς με ινομυαλγία

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Jaén και της Γρανάδας έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελαιολάδου έχει αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες σε ασθενείς με ινομυλαγία, βελτιώνοντας τις τιμές αρκετών δεικτών καρδιαγγειακού κινδύνου. Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nutrients, ένα από τα κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης.

7. Ορισμένα βιομόρια στο ελαιόλαδο θα μπορούσαν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων

Το περιοδικό Food Chemistry δημοσίευσε ένα άρθρο για το έργο “Nutraoleum” που αντιπροσωπεύει ένα ορόσημο στην έρευνα σχετικά με τη βιοδιαθεσιμότητα σε ανθρώπους ορισμένων βιομορίων στο ελαιόλαδο. Έτσι, μέσω αυτής της μελέτης είναι γνωστό πώς αυτά τα βιομόρια (maslinic και oleanolic acid) μεταβολίζονται καθώς και ποια δόση θα ήταν η πιο κατάλληλη και ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις τους στην ενδοθηλιακή λειτουργία.

8. Τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής πλούσια σε ΕΠΕ,  κατά την εγκυμοσύνη

Οι ενδοκρινολόγοι στο νοσοκομείο Clínico San Carlos έχουν δείξει ότι μετά από μια μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φιστίκια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βελτιώνεται η υγεία των εγκύων γυναικών και των παιδιών κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους, μειώνοντας τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο έως και κατά 25%, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 700 παιδιά και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Medicine .

9. Μια μελέτη δείχνει τη σχέση μεταξύ του ΕΠΕ και της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ερευνητές από το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Jaén (UJA) και το Κέντρο Προηγμένων Μελετών στο Olivar και το Ελαιόλαδο του UJA έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προκαλούν αλλαγή στην εντερική βακτηριακή χλωρίδα που σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

10. Η πρόσληψη ελαιολάδου την εβδομάδα πριν από έναν μαραθώνιο θα μείωνε το καρδιακό στρες

Μια ισπανική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από την πανεπιστημιούπολη Soria του Πανεπιστημίου του Βαγιαδολίδ (UVa) υποδηλώνει ότι ορισμένα τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο θα βοηθήσουν στην αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων για αθλητές σε απαιτητικές δοκιμές όπως ένας μαραθώνιος αγώνας.

11. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Jaén μελετά την αποτελεσματικότητα των πολυφαινολών της ελιάς έναντι του COVID-19

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Jaén πρόκειται να ξεκινήσει μια μελέτη στην οποία θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα ενός συμπληρώματος διατροφής, που βασίζεται σε εκχύλισμα πολυφαινόλης ελιάς, σε συνδυασμό με τη συνήθη χορηγούμενη θεραπεία, για να παρατηρηθεί η εξέλιξη της λοίμωξης από κοροναϊό SARS-CoV-2 προς σοβαρή κλινική συμμετοχή.

12. Το μη φιλτραρισμένο παρθένο ελαιόλαδο έχει αντιυπερτασικά αποτελέσματα, σύμφωνα με έρευνα

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Clinical Nutrition , η οποία διεξήχθη από την ομάδα Αντιοξειδωτικών του Πειραματικού Σταθμού Zaidín (EEZ-CSIC) της Γρανάδας σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili της Tarragona (URV), δείχνει ότι το παρθένο ελαιόλαδο  (μη φιλτραρισμένο) περιέχει φυσικά πεπτίδια (θραύσματα πρωτεΐνης) με αντιυπερτασική δράση.

13. Λάβετε ενώσεις με φαρμακολογικές εφαρμογές από ένα υπόλειμμα από ελαιοτριβεία

Η Ομάδα Χημικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Jaén (UJA) έχει αναπτύξει μια τεχνική για την απόκτηση ενώσεων φαρμακολογικού ενδιαφέροντος από το Hojín, το μείγμα φύλλων και λεπτών κλαδιών που θεωρείται υπόλειμμα από το ελαιοτριβείο. Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες λαμβάνουν oleuropein, ένα αντιοξειδωτικό με καρδιαγγειακά οφέλη, το οποίο δίνει στην ελιά την πικρή γεύση της.

14. Η κατανάλωση ΕΠΕ μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μελέτη

Η καθημερινή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο La Trobe (Αυστραλία).

15. ΕΠΕ εμπλουτισμένο με τις δικές του φαινολικές ενώσεις, μια λειτουργική υγιεινή για την υγεία τροφή

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biomedicines έδειξε ότι το παρθένο ελαιόλαδο εμπλουτισμένο με τις δικές του φαινολικές ενώσεις αυξάνει την ικανότητα των σωματιδίων HDL να μεταφέρουν χοληστερόλη που εναποτίθεται στο αρτηριακό τοίχωμα για επακόλουθη αποβολή από το σώμα μέσω του ήπατος και του εντέρου. .

16. Μια μελέτη αποκαλύπτει τις θρεπτικές ιδιότητες του αγουρέλαιου

Το ελαιόλαδο που λαμβάνεται από τους καρπούς της άγριας ελιάς των Νήσων Μεντάς – ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της περιοχής της επαρχίας Girona – έχει εξαιρετική ποιότητα, με μοναδικά χαρακτηριστικά από αισθητηριακή και φυσική άποψη -χημική και διατροφική σταθερότητα. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα του άρθρου που δημοσιεύθηκε ανοιχτά στο περιοδικό Antioxidantes , με βάση μια μελέτη που αποκαλύπτει ότι οι ποιοτικές παράμετροι αυτού του ελαιολάδου, είναι εντός των τιμών που συνιστά το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ).

17. ΕΠΕ, μια ασπίδα κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ

Μια μακροχρόνια διατροφή πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ίσως από νεαρή ηλικία, προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την ήπια γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με την πιλοτική μελέτη MICOIL, που διεξήχθη από Έλληνες ερευνητές και γιατρούς.

18. Η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ΕΠΕ, συνδέεται με μείωση κατά 30% του κινδύνου διαβήτη

Η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, συνδέεται με μείωση κατά 30% του κινδύνου διαβήτη σε μια μελέτη υγείας των γυναικών που διεξήχθη από το Brigham and Women’s Hospital (Μασαχουσέτη, ΜΑΣ).

19. Μελετούν τα οφέλη του ελαιολάδου σε ένα πειραματικό ζωικό μοντέλο σκλήρυνσης κατά πλάκας

Το World Olive Center for Health ανακοίνωσε τη δημοσίευση μελέτης Ελλήνων και Ισπανών ερευνητών σχετικά με την ευεργετική επίδραση των φαινολικών συστατικών στο ελαιόλαδο σε ένα πειραματικό ζωικό μοντέλο πολλαπλής σκλήρυνσης. Η έρευνα με τίτλο “Oleacein εξασθενεί την παθογένεση της πειραματικής αυτοάνοσης εγκεφαλομυελίτιδας μέσω αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων”, έχει δημοσιευτεί στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Antioxidants .

20. Η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ΕΠΕ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προσβολών ξανά

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα (UCO), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Reina Sofía και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας Maimónides (Imibic) δημοσίευσε στο περιοδικό Plos Medicine μια συγκριτική μελέτη της επίδρασης στο ενδοθήλιο – στους τοίχους που καλύπτουν τις αρτηρίες – δύο διαφορετικά μοντέλα υγιεινής διατροφής σε 1.002 ασθενείς που είχαν προηγουμένως υποφέρει από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η μελέτη της εξέλιξης αυτών των ασθενών διεξήχθη σε διάστημα ενός έτους.

 

Άρθρο από το Mercacei