ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
04/02/2021

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΠΩΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ OLIVE CHALLENGE 2020/2021
Με ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα χρήσιμα θεματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία θα παρακολουθήσουν διαδικτυακά όλοι οι συμμετέχοντες στον Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «OLIVE CHALLENGE» και με την διαρκή υποστήριξη από μέντορες για τους διακριθέντες του Διαγωνισμού, υλοποιείται το Πρόγραμμα Επώασης, το οποίο σχεδίασε η Επιτροπή Εκπαίδευσης της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ».
Ο επικεφαλής της Επιτροπής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Διευθυντής του Προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Τεχνολογίας & ποιότητας επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου», Γιώργος Ζακυνθινός, επεσήμανε ότι στόχος του Προγράμματος είναι να προετοιμασθούν οι συμμετέχοντες για την έξοδό τους στην αγορά, να βελτιώσουν και να συμπληρώσουν όπου απαιτείται τις καινοτόμες ιδέες τους, τις οποίες στη συνέχεια θα τις αναπτύξουν περαιτέρω σε προϊόντα της αγοράς του ελαιοκομικού τομέα.

Το Πρόγραμμα, περιλαμβάνει θεματικές που έχουν σχεδιαστεί ως συμβουλευτικά εργαλεία γνώσης και δουλειάς για όσους θέλουν να «επιχειρήσουν» στον ελαιοκομικό τομέα, όπως:
1. Σύγχρονα Επιχειρηματικά Μοντέλα &Παρουσίαση Business Model Canvas
2. Ανάπτυξη προϊόντων τροφίμων του ελαιοκομικού τομέα και εξωστρέφειας
3. Πελάτες και Έρευνα Αγοράς
4. Στρατηγική εισόδου στις Διεθνείς Αγορές
5. Επιχειρηματικό σχέδιο, χρηματοοικονομικό σχέδιο, κοστολόγηση
6. Μορφές Επιχειρήσεων – Νομοθετικό Πλαίσιο
7. Διαφημιστική Αγορά & Παρουσία στα ΜΜΕ
8. Digital Marketing: Ευκαιρία για τις επιχειρήσεις Τροφίμων
9. Η Καινοτομία στην επιχειρηματικότητα και στο ¨επιχειρείν» των τροφίμων
10. Χρηματοδοτικά εργαλεία και Προγράμματα
11. Εξαγωγικές ευκαιρίες.
12. Ελαιοκομία και κλιματική αλλαγή
13. Το αποτύπωμα άνθρακα (C) στην τυποποίηση του ελαιολάδου

«Το OLIVE CHALLENGE αποτελεί θεσμό, ο οποίος στηρίζει την επιχειρηματικότητα στον ελαιοκομικό τομέα και ως θερμοκοιτίδα επωάζει καινοτόμες αναπτυξιακές και εξωστρεφείς ιδέες σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, επεξεργασίας, μεταποίησης και εμπορίας του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ Γρηγόρης Αντωνιάδης.

Την Επώαση υποστηρίζουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – ΠΑΔΑ, τα κολλέγια ALBA Graduate Business School, το Business College of Athens -BCA και NEW YORK COLLEGE και το Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος-ΚΕΜΕΛ.
Χορηγοί: Άλτις, Interamerican, Terra Creta
Χορηγοί Επικοινωνίας: Agrenda, Agronews, Ambrosia Magazine, Ελαίας ΚΑΡΠΟΣ, Ύπαιθρος Χώρα
Ο Διαγωνισμός τελεί υπό την Αιγίδα των: : ΥΠΑΑΤ, ΕΔΟΕ, ΣΕΒΙΤΕΛ

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΑΙΟΣ
Το επιστημονικό σωματείο με την επωνυμία ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ και τον διακριτικό τίτλο «Φίλαιος» ιδρύθηκε το 1998 από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται με το ελαιόδεντρο και τα προϊόντα του. Στόχο έχει την ανάδειξη του ελαιολάδου, της βρώσιμης ελιάς και των άλλων προϊόντων της ελιάς ως εθνικών προϊόντων, την αναγνώριση της διατροφικής τους αξίας και της συμβολής τους στην υγιεινή διατροφή καθώς και την προβολή του ιστορικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού τους χαρακτήρα αλλά και την προώθησή τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Μεταξύ των δράσεων της Λέσχης περιλαμβάνονται: η διοργάνωση του Διαγωνισμού «ΚΟΤΙΝΟΣ», η διοργάνωση του Διαγωνισμού Καινοτομίας «OLIVE CHALLENGE», η διοργάνωση εκδηλώσεων του θεσμού ΗΜΕΡΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ, webinars στο πλαίσιο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ, η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, σεμιναρίων γευσιγνωσίας, συνεδρίων, διαλέξεων και εκθέσεων. Επίσης, η συνεργασία και διατήρηση συνεχών επαφών με αρμόδιους κρατικούς φορείς, ελληνικούς και διεθνείς Οργανισμούς, Πανεπιστήμια και ιδρύματα, επαγγελματικούς φορείς. Τέλος, η διοργάνωση εκδηλώσεων γαστρονομικού, επιμορφωτικού και εορταστικού χαρακτήρα, η προκήρυξη επιστημονικών εργασιών, η επιμέλεια ενημερωτικών εντύπων και περιοδικών και η δημοσίευση εκλαϊκευμένων άρθρων.
Μέλη της Λέσχης μπορούν να γίνουν πρόσωπα που δραστηριοποιούνται γύρω από το ελαιόλαδο & την επιτραπέζια ελιά και αποδεδειγμένα τα υπηρετούν είτε στον εμπορικό τομέα, είτε στον τομέα της έρευνας, είτε στον τομέα της διατροφής, είτε ως πιστοί φίλοι-καταναλωτές τους.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ OLIVE CHALLENGE
Η πρωτοβουλία OLIVE CHALLENGE διοργανώνεται από τη Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ» και αποτελεί τον πρώτο διεθνώς εξειδικευμένο διαγωνισμό καινοτομίας αποκλειστικά για τον ελαιοκομικό τομέα. Βασικός στόχος του Διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη και η αναβάθμιση του ελαιοκομικού τομέα της Ελλάδας, τόσο του ελαιολάδου, όσο και των άλλων προϊόντων της ελιάς, μέσω της εισαγωγής της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στον τομέα.
Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και ομάδες, υποβάλλοντας τις καινοτόμες ιδέες τους, σχετικές με τον τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς, σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας, της εμπορίας και της προώθησής του.
Δεκτές γίνονται πρωτότυπες παραγωγικές ιδέες, βασισμένες στις νέες τεχνολογίες, ιδέες για βελτίωση ή/ και εξέλιξη του κλάδου της ελαιοκαλλιέργειας, ελαιοποίησης, τυποποίησης, προώθησης, διακίνησης, διανομής, εξαγωγών, προστασίας περιβάλλοντος, στρατηγικής μάρκετινγκ, υλικών συσκευασίας, τεχνολογικών βελτιώσεων, νέων χρήσεων των προϊόντων, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη φάση της παραγωγής ή των υπηρεσιών που αναπτύσσονται γύρω από τον ελαιοκομικό τομέα.

READ THE PDF