ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

25/01/2021

Με μια νέα σημαντική κατηγορία διαγωνιζομένων ελαιολάδων, την κατηγορία των ελαιολάδων των παραγωγών, θα πραγματοποιηθεί ο 6ος Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων «KOTINOS 2021» τον οποίο διοργανώνει η Επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς «ΦΙΛΑΙΟΣ». «Τα ελαιόλαδα που διακινούν προς τα επίσημα κανάλια εμπορίας οι παραγωγοί καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ελαιοκαλλιέργειας», επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ Γρηγόρης Αντωνιάδης. «Ενισχύεται, δε, διαρκώς», πρόσθεσε, «το ενδιαφέρον τους για την βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, με απώτερο στόχο την τυποποίησή του προϊόντος και την επώνυμη διάθεσή του στην αγορά».

Ως εκ τούτου, στον 6ο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν:

Ομάδα Α’.
– Επιχειρήσεις τυποποίησης/εμπορίας ελαιολάδου κάθε μορφής,
– Συνεταιριστικές Οργανώσεις,
– Ομάδες Παραγωγών,
που διαθέτουν στην αγορά επώνυμο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Ομάδα Β’.
– Ελαιοπαραγωγοί

Η ΦΙΛΑΙΟΣ προσκαλεί τις επιχειρήσεις ελαιολάδου και τους ελαιοπαραγωγούς, να συμμετάσχουν στον πλέον αξιόπιστο για την χώρα μας Διαγωνισμό Ποιότητας «KOTINOS» για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, δίνοντας την ευκαιρία στα προϊόντα τους να κατακτήσουν μια θέση μεταξύ των κορυφαίων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων της τρέχουσας εσοδείας 2020/21.

Οι επιχειρηματίες και οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στη Γραμματεία της ΦΙΛΑΙΟΣ στο email info@filaios.org και να αποστείλουν τα ελαιόλαδα στη διεύθυνση Ξενοφώντος 15α, Αθήνα, 10557, έως την 5η Απριλίου 2021.

Οι κατηγορίες εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που θα βραβευθούν στο Διαγωνισμό, τόσο για την ομάδα Α’ όσο και για την Ομάδα Β’, είναι οι ακόλουθες:
1. Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα ΠΟΠ-ΠΓΕ
2. Βιολογικά Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα
3. Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας

Για κάθε μία από τις ανωτέρω τρεις κατηγορίες ελαιολάδων θα απονεμηθούν, ανάλογα με τη διάμεση τιμή της έντασης του φρουτώδους – ισχυρή, μεσαία, απαλή – βραβεία ως εξής:
i) ΧΡΥΣΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2021
ii) ΑΡΓΥΡΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2021,
iii) ΧΑΛΚΙΝΟΣ ΚΟΤΙΝΟS 2021,
iv) Έπαινος 2021 (σε όσα ελαιόλαδα συγκεντρώσουν, στην κατηγορία που ανήκουν, βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη του 70 στην κλίμακα του 100).

Ο Διαγωνισμός «KOTINOS» διακρίνεται για:

  • τις διαδικασίες και τα κριτήρια που τηρούνται, σύμφωνα με τον πλέον καταξιωμένο διεθνώς Διαγωνισμό MARIO SOLINAS που διεξάγει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας,
  • την αξιολόγηση των συμμετοχών σε δύο επίπεδα,
    • σε πρώτο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετοχών με βάση την ένταση του φρουτώδους και την ταξινόμηση σε μια από τις τρεις κατηγορίες – ισχυρή, μεσαία και απαλή – από την Ομάδα Δοκιμαστών του διαπιστευμένου από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένου από το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο (ΔΣΕ) Οργανοληπτικού Εργαστηρίου του ΣΕΒΙΤΕΛ.
    • σε δεύτερο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετοχών από Ομάδα διεθνώς καταξιωμένων Δοκιμαστών για την ανάδειξη των νικητών για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες βραβείων.

Η απονομή των βραβείων στους νικητές θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στην ποιότητα του ελαιολάδου, την οποία θα διοργανώσει η «ΦΙΛΑΙΟΣ» σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Για πληροφορίες, info@filaios.gr
Υπό την Aιγίδα: ΥΠΑΑΤ, ΕΔΟΕ, ΣΕΒΙΤΕΛ
Χορηγοί Επικοινωνίας: AGRENDA, ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ, Argonews.gr, Ελαίας Καρπός, Ypaithros.gr, GREEK FOOD PANORAMA.

………………………………………………………..

ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΦΙΛΑΙΟΣ
Το επιστημονικό σωματείο με την επωνυμία ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ και τον διακριτικό τίτλο «Φίλαιος» ιδρύθηκε το 1998 από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται με το ελαιόδεντρο και τα προϊόντα του.. Στόχο έχει την ανάδειξη του ελαιολάδου, της βρώσιμης ελιάς και των άλλων προϊόντων της ελιάς ως εθνικών προϊόντων, την αναγνώριση της διατροφικής τους αξίας και της συμβολής τους στην υγιεινή διατροφή καθώς και την προβολή του ιστορικού, πολιτιστικού και γαστρονομικού τους χαρακτήρα αλλά και την προώθησή τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Μεταξύ των δράσεων της Λέσχης περιλαμβάνονται: η διοργάνωση του Διαγωνισμού «ΚΟΤΙΝΟΣ», η διοργάνωση του Διαγωνισμού Καινοτομίας «OLIVE CHALLENGE», η διοργάνωση εκδηλώσεων του θεσμού ΗΜΕΡΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ, webinars στο πλαίσιο της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ, η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, σεμιναρίων γευσιγνωσίας, συνεδρίων, διαλέξεων και εκθέσεων. Επίσης, η συνεργασία και διατήρηση συνεχών επαφών με αρμόδιους κρατικούς φορείς, ελληνικούς και διεθνείς Οργανισμούς, Πανεπιστήμια και ιδρύματα, επαγγελματικούς φορείς. Τέλος, η διοργάνωση εκδηλώσεων γαστρονομικού, επιμορφωτικού και εορταστικού χαρακτήρα, η προκήρυξη επιστημονικών εργασιών, η επιμέλεια ενημερωτικών εντύπων και περιοδικών και η δημοσίευση εκλαϊκευμένων άρθρων.
Μέλη της Λέσχης μπορούν να γίνουν πρόσωπα που δραστηριοποιούνται γύρω από το ελαιόλαδο & την επιτραπέζια ελιά και αποδεδειγμένα τα υπηρετούν είτε στον εμπορικό τομέα, είτε στον τομέα της έρευνας, είτε στον τομέα της διατροφής, είτε ως πιστοί φίλοι-καταναλωτές τους.

READ THE PDF